Ismét megtámadták az Egyiptomot Izraellel összekötő gázvezetéket

Vágólapra másolva!
Újabb robbantásos támadást követtek el hétfőn az Izraelt és Jordániát tápláló egyiptomi gázvezeték ellen a Sínai-félszigeten - közölték egyiptomi biztonsági tisztségviselők. Ez már a tizennegyedik ilyen támadás a vezeték ellen Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hatalmának tavaly februári megdöntése óta.
Vágólapra másolva!

Álarcos támadók a Sínai-félsziget északi részén, el-Arís város térségében robbanószerkezetet helyeztek el a csővezeték mellett, majd távirányítással működésbe hozták. A gázvezeték nem működött a legutóbbi, idén március 5-én elkövetett robbantás óta - tették hozzá a tisztségviselők. A Guardian brit napilap internetes kiadása szerint még senki sem vállalta a felelősséget a robbantásért.

Egyiptom fedezi Izrael gázfogyasztásának 43 százalékát, illetve Jordánia gázszükségletének 80 százalékát. A szerződést Izraellel még Mubarak elnöksége idején kötötték. Az arab országban sokan bírálják a húsz évre szóló megállapodást, elsősorban a miatt, hogy a zsidó állam szerintük túl olcsón jut hozzá az energiahordozóhoz.

Egyiptom számos biztonsági problémával küszködik Mubarak uralmának megdöntése óta. A Guardian úgy tudja, a hatóságok korábban közölték, hogy beduin törzsek tagjaiból szervezett járőrszolgálattal próbálják megvédeni a gázvezetéket.