Átlőttek a török határon hétfőn a szíriai kormánykatonák, megölve két szíriai menekültet - közölték a helyi hatóságok. A támadásban további tizenöt ember megsebesült.

Az eset Gaziantep tartomány Kilis nevű városa közelében történt. Ez volt az első ilyen jellegű incidens az óta, hogy nyártól Törökország befogadja a Szíriából menekülőket. Törökország erélyesen tiltakozott az ankarai szíriai ügyvivőnél - közölte egy névtelenséget kérő kormányilletékes.

A tartományi kormányzó, Yusuf Odabas közölte, hogy a támadás után Kilis térségében leállították a belépést Szíriából, a biztonsági erők pedig megerősítették az érintett határszakasz védelmét. A szíriai polgárháború elől eddig 24 ezren menekültek Törökországba.

Az efféle incidensek is jelzik, hogy egyre fogy a remény az ENSZ által keddtől kitűzött fegyverszüneti megállapodás megvalósítására. A Kofi Annan különmegbízott (volt ENSZ-főtitkár) által kidolgozott terv szerint a harcoló felek visszavonnák a csapataikat, és 48 óra múlva életbe lépne a teljes tűzszünet.

Bassár el-Aszad szíriai elnök külügyminisztériuma vasárnap közleményt adott ki, garanciákat követelve arra, hogy a lázadók betartják a megállapodást, Szaúd-Arábia és Törökország pedig nem támogatja tovább a "terroristákat". A nyugati diplomaták azonban éppen attól félnek, hogy a rezsim szegi meg az ígéretét, ahogy már többször is megtette.

A Guardian brit napilap írása szerint a szíriai ellenzéki aktivisták naivnak tartják Annant, amiért elhitte, hogy Asszad valóban meg akar egyezni. "A szíriai rezsim ezzel beintett Annannak" - idézte egyiküket a lap internetes oldalán megjelent tudósítás.

A konfliktus áldozatainak száma már megközelíti a kilencezret. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint ráadásul az elnökhöz hű erők több mint száz embert végeztek ki az utóbbi hetekben.