A tűzszünet ellenére is bombáznak Szíriában

Vágólapra másolva!
Kedd hajnalban életbe lépett a mindkét fél által elfogadott tűzszünet Szíriában, azonban több forrás szerint is tovább folytatódtak a harcok. A reggel hat órai határidő után Homszt és Mareát is bombázta a hadsereg.
Vágólapra másolva!

A szíriai hadsereg városokból való kivonására szabott kedd reggeli határidő lejártakor nem volt jele annak, hogy a kormányellenes lázadás sújtotta arab országban valóra vált volna a nemzetközi közvetítéssel tető alá hozott tűzszüneti megállapodás. Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, Kofi Annan által a helyzet rendezése érdekében kidolgozott tűzszüneti terv előírja, hogy a szíriai kormánycsapatokat helyi idő szerint kedd reggel hat óráig vonják ki a városokból és a falvakból, és a következő 48 órában a szembenálló felek - a kormányerők és a fegyveres ellenzék - szüntessenek be minden ellenségeskedést.

Az ENSZ szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök április 2-án elfogadta a tervet. Aszad kormánya azonban vasárnap váratlanul új feltételt szabott, követelve, hogy az ellenzék írásban szavatolja a fegyverletételt. Az ellenzék erre nem volt hajlandó, de közölte, hogy betartja a tűzszüneti megállapodást. Jóllehet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn még egy utolsó felhívást intézett Damaszkuszhoz a fegyvernyugvás betartása érdekében, a jelek szerint folytatódik az erőszak.

Órákkal a határidő lejárta előtt a szíriai kormányerők szíriai falvakat ágyúztak, és átlőttek a török határon egy törökországi menekülttáborra. A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet kivégzésekkel is vádolta a kormányerőket. Emberjogi aktivisták szerint helyi idő szerint a hadsereg reggel hat után bombázta Homsz városát, míg az AFP hírügynökség szerint Mareát is lőtték.

Az ENSZ szerint az egy éve tartó erőszak - a kormányellenes tüntetőkkel szembeni fellépés, a fegyveres ellenzék és a rendfenntartók közötti harcok - során több mint 9 ezer ember vesztette életét Szíriában, és további 40 ezren elmenekültek a közel-keleti országból.

Török válaszlépések jöhetnek

Peking kedden ismét megerősítette abbéli reményét, hogy a szíriai szembenálló felek azonnal tűszünetet hirdetnek. A török kormányfő kíséretében a kínai fővárosban tartózkodó Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a szíriai fejlemények miatt megszakítja útját és hazatér.

A kínai külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy szíriai fegyveresek lövéseket adtak le az országhatáron túli törökországi menekülttáborra. Legkevesebb öten, köztük török állampolgárok is megsebesültek. Recep Tayyip Erdogan a történteket kedden nyilvánvaló határsértésnek minősítette, s a nemzetközi törvényekkel összhangban válaszlépéseket helyezett kilátásba. A szíriai külügyminiszter kedd délelőtti közlése szerint a hadsereg megkezdte csapatai visszavonását több területről.

Moszkva is sürgeti Damaszkuszt, hogy következetesen hajtsa végre Kofi Annan szíriai béketervét - jelentette ki Szergej Lavrov moszkvai tájékoztatóján. Az orosz külügyminiszter kedden szíriai kollégájával, Valid Moallemmel tárgyalt. Lavrov a sajtó képviselői előtt felszólította a szíriai kormányt, hogy maradéktalanul tartsa be az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervében vállaltakat.