Basescu sürgeti a döntést a verespataki bánya ügyében

Vágólapra másolva!
A román államfő azt várja az új, magyar nemzetiségű környezetvédelmi minisztertől, hogy vessen véget a bizonytalanságnak, és hozzon végre döntést a Verespatakra tervezett, a cianidos technológia miatt bírált bányáról.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu államfő azt kérte a román kormány új környezetvédelmi miniszterétől, Korodi Attilától, hogy vessen véget az időhúzásnak a verespataki bányaprojekt engedélyezése ügyében. Basescu szerint Románia nem engedheti meg magának, hogy ne termelje ki az aranyat, rezet és palagázt, amellyel rendelkezik, szerinte ezt a kincset a munkahelyteremtés miatt is fontos hasznosítani. Basescu szerint az aranybánya megnyitásának felelősségét 1997 óta próbálják egymásra hárítani a különböző román hatóságok, de az időhúzás nagyon sokba fog kerülni az országnak, amikor a befektető kártérítési pert indít majd Románia ellen.

A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat Európa legnagyobb külszíni bányáját akarja megnyitni az erdélyi Verespatakon, 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelésére. A nemesfémek kinyerésére cianidos technológiát terveznek alkalmazni. A beruházás elkezdéséhez a vállalatnak környezetvédelmi engedélyre is szüksége van. A kitermelés elkezdéséhez szükséges végső engedélyről a román kormány dönt majd.