Egy hónap múlva folytatódik a 9/11-es terrortámadás kitervelőinek pere

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a hadbíróságon a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelőinek pere, de máris kisebb szüntet iktattak be. Az egész eljárás évekig is eltarthat.
Vágólapra másolva!

Május 5-én folytatják a 2976 áldozatot követelő 2001. szeptember 11-én elkövetett amerikai terrortámadások állítólagos értelmi szerzőjének a perét a guantánamói különleges katonai bíróságon - jelentette be a Pentagon. Négy hét múlva Háled Sejk Mohameddel és négy társával a hivatalos vádakat fogják ismertetni a Kuba szigetén lévő amerikai katonai támaszponton. Az üggyel megbízott James Pohl ezredes, bíró ugyanezen a napon határozza meg az eljárás időrendjét is.

Terrorizmussal, gépeltérítéssel, állam elleni összeesküvéssel, gyilkossággal és vagyonok, ingatlanok elpusztításával, lerombolásával vádolják őket. Ha bűnösnek találják őket, akkor halálbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A perük még 2008-ban kezdődött, de Barack Obama elnök hivatalba lépésekor felfüggesztették. A gyanúsítottak az eljárás felfüggesztésekor tiltakoztak, bejelentették, hogy bűnösnek akarják vallani magukat az ellenük felhozott vádpontokban. A per várhatóan még évekig eltart.