Romney lényegében ellenfél nélkül maradt az elnökjelöltségért

Vágólapra másolva!
Rick Santorum bejelentette, hogy visszalép az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért folyó versenyből, ezzel Mitt Romney szinte biztos befutónak számít. Santorumot valószínűleg múlt heti hármas veresége és lánya betegsége indította a döntésre.
Vágólapra másolva!

Felfüggeszti az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért folytatott kampányát Rick Santorum. A Washington Post beszámolója szerint a politikus a Pennsylvania állambéli Gettysburgben jelentette be döntését. Ezzel a párton belüli versenyfutás gyakorlatilag véget ér, hiszen Santorum volt a legfőbb esélyes, Mitt Romney elsőszámú ellenfele.

A volt pennsylvaniai szenátor döntésében kulcsszerepe lehetett annak, hogy múlt héten három előválasztáson is alulmaradt, a hétvégén pedig hároméves kislányát, Bellát másodszor vitték kórházba egy ritka genetikai rendellenesség miatt.

Az elnökjelöltségért Romney mellett Newt Gingrich volt házelnök, illetve Ron Paul texasi képviselő küzd még, de igazi esélye egyiküknek sincs. Romney tehát biztos befutónak tűnik, noha egyelőre csak hatvan százalékát szerezte meg annak a küldöttszámnak, amennyire az elnökjelölő pártnagygyűlésen a győzelemhez szüksége lesz. A pártban viszont sokan gondolták úgy, ez a belső versengés valójában árt a republikánusoknak, rontja esélyeiket a novemberi választáson.

Egy e héten ismertetett közvéleménykutatás szerint a republikánusok támogatására hajló amerikaiak 52 százaléka úgy gondolta, hogy Santorumnak nem kell visszalépnie, 43 százalék viszont ezt sürgette. A kampány híreit itt is követheti.

Mitt Romney néhány perccel Santorum bejelentése után gratulált a volt szenátornak.