A NATO és a brit haderő is felelős lehet 63 afrikai menekült haláláért

Vágólapra másolva!
A brit Guardian egy szakértői tanulmányra hivatkozva azt írja: a katonai szövetség és a brit haderő is figyelmen kívül hagyta azoknak az afrikai menekülteknek a segítségkérését, akik még tavaly indultak el hajóval a Földözi-tengeren keresztül Olaszország irányába. A fedélzeten tartózkodók - köztük két csecsemő - étlen és szomjan haltak.
Vágólapra másolva!

Afrikai menekültek haláláért ítélte el a NATO-t egy frissen közzétett brit jelentés, amely a brit haderő felelősségét is felvetette a Földközi-tengeren tavaly életét vesztett 63 személy tragédiája miatt - írja a brit Guardian online kiadása. A menekülteket szállító hajó Líbiából tartott Európa felé, az olaszországi Lampedusa szigetén akartak partra szállni. (A kis olasz szigetre tartó menekültekről szóló írásainkat elolvashatja itt.)

A Londoni Egyetem 90 oldalas szakértői tanulmánya egy törvényszéki oceanográfiai technológia segítségével követte nyomon a menekültek útját, akik két hétig sodródtak a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán annak ellenére, hogy a NATO és az Európai Unió tisztában volt a hajó helyzetével és tartózkodási helyével. A fedélzeten tartózkodó csaknem összes utas - beleértve két csecsemőt is - belehalt a szomjúságba és az éhségbe - írja a lap.

A dokumentum túlélők leírására hivatkozva rámutatott, hogy a brit haderő Westland Lynx típusú helikoptere kétszer is megközelítette a csónakot, és kapcsolatba is lépett vele anélkül, hogy bármilyen segítséget nyújtott volna a fedélzeten tartózkodóknak. A jelentés ugyancsak túlélői beszámolóra hivatkozva megjegyezi, hogy egy hadihajó is felvette velük a kapcsolatot, és valószínűleg azért hagyta figyelmen kívül az onnan érkező segélykéréseket, mert azok francia nyelvűek voltak.

Az Európa Tanács a múlt hónapban felszólította a katonai szervezetet és tagállamait, folytassanak vizsgálatot az ehhez hasonló, egyre gyakoribbá váló esetek felderítésére. A Guardian már tavaly májusban arról írt, hogy a hajó szinte összes utasa meghalt, noha észrevette őket egy katonai helikopter és egy NATO-hadihajó is. A katonai szövetség akkor cáfolta a lap értesüléseit.