Kim Dzsong Un hivatalosan is a párt első embere lett

Vágólapra másolva!
Új posztot hoztak létre a Koreai Munkapárt élén, amelyet a fegyveres erők főparancsnoka, Kim Dzsong Un tölt be. A decemberben elhunyt Kim Dzsong Il a párt örökös főtitkára lett.
Vágólapra másolva!

A Koreai Munkapárt első titkárává nevezték ki az országot vezető Kim Dzsong Unt a párt negyedik rendkívüli politikai értekezletén, amely szerdán megkezdte munkáját Phenjanban - jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség. Kim Dzsong Un eddig is már az 1,2 milliós főnyi fegyveres erők főparancsnoka volt. Az első titkári tisztség új poszt a párt élén. Kim Dzsong Un apja és elődje, a decemberben elhunyt Kim Dzsong Il a kormányzó párt "örökös" főtitkára lett most a testület határozata alapján, nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen pedig "örökös" elnök.

A párt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun azt írta szerdán, hogy új minisztere van a népi fegyveres erők minisztériumának Kim Dzsong Gak személyében, aki a nála jóval idősebb, 75 éves Kim Jong Csun helyébe lép. Utóbbi a decemberben elhunyt előző vezető, Kim Dzsong Il bizalmasa volt, és szöuli elemzők szerint a mostani csere generációváltást jelez az északi felsővezetésben.

Közben már a vége felé járnak a napokban - talán már csütörtökön - elindítandó rakéta üzemanyaggal való feltöltésének egy nyugati parti támaszponton. Washington és mások meg nem engedhető rakétakísérletnek tekintik az indítást, Phenjan viszont űrprogramja békés fejleményéről beszél, amellyel Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóját ünneplik meg. Kim Ir Szen 1948-tól 1994-ben bekövetkezett halálig állt az ország élén.