Nyártól tilos a dohányzás Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Június elsejével tilos lesz rágyújtani Bulgáriában a nyilvános helyeken, így a bárokban és az éttermekben is. Ezzel egy időben betiltják az energiaitalok reklámozását is.
Vágólapra másolva!

Szigorítják a dohányzást Bulgáriában is: a balkáni országban június 1-jétől nem lesz szabad rágyújtani nyilvános helyeken, így a bárokban és az éttermekben sem. Az erről szóló törvényről szerdán döntött a szófiai parlament. Bulgáriában eddig dohányzásra elkülönített helyeket jelöltek ki a nyilvános helyeken, az étterem- és a bártulajdonosok most panaszkodnak, mert a levegőrendszerekre és a szeparáló falakra költött pénz - összesen 50 millió leva - nem térült még meg.

A bolgár kormány már többször is kísérletet tett arra, hogy teljesen betiltsa a dohányzást, de eddig elbukott, mindenekelőtt a turisztikai ágazat ellenállásán. A turizmusból élők a veszteségekre hivatkoztak, és rámutattak, épp gazdasági válság van.

Bojko Boriszov kormányfő - maga is erős dohányos - ezúttal azonban eltökélt akar maradni, és nem szentel figyelmet a tiltás elhalasztását szorgalmazó hangoknak. A jövőben játszótereken és fedett nyilvános helyeken sem lesz szabad dohányozni. Ezzel egy időben az energiaitalok reklámozását és fiataloknak való árusítását is megtiltják. A június 1-jei nap jelképes üzenetet hordoz: ez a gyerekek napja Bulgáriában.