Megszállta a hadsereg Bissau-Guinea fővárosát

Vágólapra másolva!
Katonák foglalták el csütörtök este az állami rádió épületét és a jelentősebb útvonalakat Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban. Lövések és robbanások hallatszottak, többek között a második forduló előtt álló elnökválasztáson esélyes politikus háza felől - jelentettek a nemzetközi hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A katonák kiürítették a rádió épületét, eközben az állami tévé is beszüntette az adását. A hadsereg elfoglalta a kormánypárt központját is. A Carlos Gomes Junior távozó miniszterelnök rezidenciájához vezető sugárúton páncéltörő gránátok robbanása és lövöldözés volt hallható - közölte egy meg nem nevezett diplomata az AFP francia hírügynökséggel.

Az AFP szerint egyelőre nem világos, hogy katonai puccs zajlik-e. Az egykori portugál gyarmat történelme bővelkedik puccsokban, katonai hatalomátvételi kísérletekben és politikai indíttatású erőszakos cselekményekben. Legutóbb éppen tavaly decemberben hiúsítotak meg egy államcsínyt. Az utóbbi napokban nagy volt a feszültség az elnökválasztás miatt.

A nyugat-afrikai országban Malam Bacai Sanha elnök halála miatt tartanak elnökválasztást. A március 18-ai első fordulót Carlos Gomes Junior miniszterelnök nyerte a szavazatok 48,97 százalékával, a második az ellenzéki Kumba Yala lett 23,26 százalékkal. A második forduló április végén lenne, de a Kumba Yala vezette ellenzék bojkottra szólított fel, a szerinte az első fordulóban alkövetett választási csalások miatt.

Kumba Yala 2000 és 2003 között már betöltötte az elnöki posztot, egy katonai puccsal mozdították el.