Szamárszobrot állítottak iraki kurdok

2012.04.12. 22:10

Függetlenségi harcuk egyik fő támasza, és egyben pártjuk névadója tiszteletére állítottak szobrot iraki kurdok. Az ünnepelt egy jól öltözött szamár.

Az iraki szamárpárt bronzszobrot állított a párt névadó állatának Szuleimáníja központjában. Az iraki Kurdisztán második legnagyobb városában elhelyezett, 1,8 méter magas és 1,1 méter széles mellszobor a szamarat ingben, nyakkendőben és zakóban ábrázolja.

Az iraki kurd felkelők különösen tisztelik a szamarakat. Ezek ugyanis nagy segítségükre voltak függetlenségi harcukban: cipelték a fegyveresek felszerelését a nehezen járható hegyvidéki terepeken.

Kurdok egy csoportja 2005-ben Szamarak Pártja néven politikai pártot is alapított. Ennek főtitkára, Omár Kalol az avatás alkalmával kifejezte reményét, hogy a szobor arra ösztönzi a kurdokat, hogy minél jobban bánjanak az állatokkal, és különösen a szamarakkal, amelyeket az arab világban nem nagyon tartanak becsben. A párt pénzügyi segítséget kért a kurdisztáni kormányzattól, hogy rádiót indíthasson, szintén Szamár néven.