Robbantások szegélyezik Obama kolumbiai útját

Vágólapra másolva!
Több kisebb pokolgép is robbant pénteken Kolumbiában, amikor Barack Obama megérkezett az Amerikai Államok Szervezetének csúcsértekezletére.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoknak ismét latin-amerikai szövetségesei felé kellene fordulnia ahelyett, hogy olyan távoli országokban zajló konfliktusokra összpontosítja figyelmét, mint Afganisztán - hangoztatta Juan Manuel Santos kolumbiai elnök pénteken, az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csúcsértekezletének előestéjén. A kolumbiai Cartagenában szombaton és vasárnap rendezik meg az AÁSZ 6. csúcsértekezletét több mint harminc állam- és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök részvételével.

Obama pénteken megérkezett Kolumbiába. Ezt követően két kis erejű pokolgép robbant fel a fővárosban, Bogotában az amerikai nagykövetség közelében. A detonációk személyi sérülést nem okoztak, csak néhány ablaküveget tört be a légnyomás. A rendőrség baloldali lázadókra gyanakszik, akik feltehetően Obamának a csúcsértekezleten való részvétele ellen akartak tiltakozni. Két kisebb robbantás történt a csúcsnak otthont adó Cartagenában is, de egyik sem követelt áldozatokat, és nem okozott anyagi kárt.

Kína profitált Amerika háttérbe vonulásából

Az Egyesült Államok befolyása az elmúlt években megcsappant Latin-Amerikában, jóllehet Washington a térséget hagyományosan hátsó udvarának tekinti. A washingtoni befolyás csökkenése révén teret nyert viszont Kína, amely mára a térség több országa, köztük a regionális hatalomnak számító Brazília legnagyobb kereskedelmi partnerévé lépett elő.

Az amerikai elnök elragadtatott fogadtatásban részesült az AÁSz legutóbbi, 2009-es csúcsértekezletén. A latin-amerikai vezetők reményei - például az USA és a kommunista vezetésű Kuba viszonyának javulása - azonban nagyrészt szertefoszlottak, mert Obama más világpolitikai kérdésekre összpontosított.