Titokzatos óriásrakétát villantott vasárnap a parádézó Észak-Korea

Észak-Korea, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulója, felvonulás, ünnep
Vágólapra másolva!
Hatalomra kerülése óta először mondott nyilvános beszédet vasárnap Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea új ura, aki kijelentette, hogy országa behozta lemaradását a haditechnika területén. A történelme legfontosabb évfordulóját ünneplő ország vezére katonai erejét és harciasságát bizonygatta, a vasárnapi katonai parádén pedig egy titokzatos, hatalmas rakétát is felvonultatott.
Vágólapra másolva!

Hatalmas katonai parádéval ünnepelte vasárnap Észak-Korea az országot alapító elnök, a 18 éve elhunyt Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóját. A BBC beszámolója szerint vörös lobogót cipelő katonák ezrei vonultak fel dobszóra Phenjan központjában, majd tankok és tüzérségi lövegek gördültek el a központi Kim Ir Szen téren, a vezérkar pulpitusa előtt, és öt harci repülő is megmutatta magát a menet fölött.

A katonai parádé legizgalmasabb eleme azonban egy hatalmas, eddig sosem látott rakéta volt, amelyet szintén a felvonuláson mutatott meg az észak-koreai rezsim. Az újnak tűnő rakétát óriási, 16 keréken gördülő jármű szállította, amely monumentális méreteivel kitűnt a felvonulás összes többi járműve közül.

Észak-Korea rakétaprogramja az elmúlt hetekben került ismét a figyelem középpontjába, amikor az ország vezetése bejelentette, hogy hordozórakétával műholdat juttat a világűrbe. A kilövést sokan gyengén leplezett ballisztikus rakétakísérletnek tartották, amely egy Amerikáig vagy Európáig is elérő interkontinentális atomrakéta kifejlesztésének része lehetett. (A rakétaprogramról és annak veszélyeiről itt talál részleteket) A kilövés végül kudarcba fulladt, és a rakéta pénteken a tengerbe zuhant, eddig pedig nem volt információ arról, hogy a sikertelenül kilőtt rakétán kívül Észak-Koreának más, bevethető rakétája is van.

Forrás: AFP/Pedro Ugarte
Titokzatos rakéta (a képre kattintva galéria nyílik)

A BBC dél-koreai tudósítója szerint a katonai felvonuláson megvillantott óriásrakéta jóval nagyobb volt, mint amilyen rakétákkal Phenjan az eddigi ismeretek szerint rendelkezik. Egyelőre ugyanakkor semmilyen megerősített információ nincs arról, hogy a bemutatott rakéta működőképes interkontinentális ballisztikus rakéta lenne. Egy dél-koreai rakétaszakértő, Szon Jung-hvan az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a parádén látott rakéta valószínűleg inkább közép-hatótávolságú fegyver lehet, nem képes átrepülni a Csendes-Óceánt: valódi hatótávolságáról és ütőképességéről azonban nincsenek konkrét információk.

Harcias szónoklat az ifjú vezértől

A katonai parádé előtt beszédet mondó új észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un több utalást is tett országa haditechnikájára. Az apja, Kim Dzsong Il halála után hatalomra került, vélhetően a húszas évei végén járó politikus az ünnepségen mintegy húszperces beszédet mondott, amelyben kijelentette: tartja magát apja harcias katonai politikájához, és azt sejtette, hogy a bemutatott rakétának igenis nagy jelentősége van.

Kim Dzsong Un kijelentette: "A felsőbbrendű haditechnika immár nem csak az imperialisták tulajdona". A fiatal vezető szerint "örökre vége" azoknak az időknek, amikor országát idegen hatalmak atomfegyverrel fenyegethették vagy zsarolhatták". Ezzel arra utalhatott, hogy Észak-Korea egy birtokában lévő ballisztikus atomrakétával képes visszavágni nukleáris fenyegetés esetén - mivel azonban a pénteki rakétakilövés kudarcba fulladt, ez valószínűleg csak katonai propaganda.

Forrás: AFP/Pedro Ugarte
Hatalmas erőfitogtatást tartottak (a képre kattintva galéria nyílik)

Kim Dzsong Il tavaly elhunyt észak-koreai diktátor csütörtökön kiszivárgott végrendeletéből egyértelműnek tűnik, hogy a kommunista ország Amerikáig is elérő interkontinentális atomrakétával szeretné bebiztosítani sérthetetlenségét. A végrendeletben Kim Dzsong Il azt írta, hogy az atomfegyverek, ballisztikus rakéták és biológiai fegyverek állandó fejlesztése és megőrzése a béke védelmének egyetlen eszköze a Koreai-félszigeten. Fiának vasárnapi beszéde ugyanezt a gondolatmenetet, az atomfegyverek védelmi és elrettentő célú használatát sugallta, hitelességét ugyanakkor erősen csorbította, hogy Phenjan pénteki rakétaindítása nem volt sikeres.

Kim Dzsong Un megismételte, hogy kitart apja politikája mellett, amely az ország védelmét a lakosság jóléte elé helyezi, és a rendelkezésre álló erőforrásokból előbb a hadsereg igényeit elégíti ki, és csak utána a lakosságét. Közölte, hogy a béke fontos, de a nemzeti büszkeség még fontosabb. "Előre a végső győzelemért" - kiáltotta.

Először beszélt az új vezér
Kim Dzsong Un beszéde azért különleges, mert hatalomra kerülése óta még egyszer sem tartott nyilvános beszédet népének. Az ilyen nyilvános szónoklatok egyébként sem voltak megszokottak az országban, apja, Kim Dzsong Il 17 évnyi uralma alatt mindössze egyszer tartott ilyen beszédet - emlékeztet a BBC szöuli tudósítója. Kim Dzsong Un stílusa nagyon különbözik apjáétól: a BBC szerint a fiatal vezető apja szikár visszafogottságával ellentétben nevetett és viccelődött a többi vezetővel a vezérkari emelvényen, miközben lába előtt tankok és rakéták gördültek tova.



Százéves lenne az örökös elnök

A vasárnapi parádé Észak-Korea történelmének egyik legfontosabb évfordulója, amelynek megünneplésére évek óta készült az ország. Száz évvel ezelőtt született ugyanis Kim Ir Szen, aki illegális kommunistából és Japán ellen harcoló gerillából Sztálin segítségével a kommunista Korea alapítója és elnöke lett.

Forrás: AFP/Ed Jones
Kim Dzsong Un az emelvényen (a képre kattintva galéria nyílik)

Kim Ir Szen személyi kultusza halála után is nagyon erős Észak-Koreában, ahol szinte istenként tisztelik: ő alkotta meg az ország ideológiáját, ő alapította hadseregét és a jelenleg uralkodó dinasztiát is. Kim Dzsong Un az ünnepelt vezér unokája. Az évforduló jelentőségét emeli az is, hogy az ország korábbi vezetői azt ígérték, ettől a naptól, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójától kezdve Észak-Korea gazdag és erős nemzetté válik.

A hatalmas ünneplést ugyanakkor beárnyékolja, hogy Észak-Korea az 1990-es évek óta nyomorgó, éhező ország, ahol az Amnesty International jelentése szerint több mint egymillió ember halt éhen, és százezreket börtönöztek be politikai okokból. A világtól szinte teljesen elszigetelt ország két évtizede küzd a teljes gazdasági összeomlás ellen a keménykezű, a szólásszabadságot egyáltalán nem tűrő rezsim uralma alatt (A hétvégi ünnepségek jelentőségéről és Észak-Korea helyzetéről itt olvashat bővebben).