A tűzszünet nem zavarja a bombázásban a szíriai erőket

Vágólapra másolva!
A múlt héten életbe lépett tűzszünet ellenére tovább bombázták több várost a szíriai biztonsági erők. Szíriába megérkeztek az ENSZ megfigyelői, de a világszervezet főtitkára sem hiszi már azt, hogy fenntartható lehet a tűzszünet.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az ENSZ első megfigyelői Szíriába, hogy figyelemmel kísérjék a múlt héten életbe lépett tűzszünetet, amelyet azonban a szíriai biztonsági erők egészen sajátosan értelmeznek. A tűzszünet ellenére folytatódott az erőszak a közel-keleti országban, ahol vasárnap 25-en haltak meg. Szíriai aktivisták szerint a biztonsági erők tovább bombázzák az ellenzéki központoknak számító városokat, így Homsz és Hama városát is.

Az ENSZ és az Arab Liga béketervének értelmében a kormányzatnak április 10-én vissza kellett volna vonnia a biztonsági erőket a városokból. Az azóta is folytatódó harcokat látva Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt mondta, szkeptikusan figyeli, hogy fenntartható-e a tavaly csütörtökön életbe lépett tűzszünet. Ban Ki Mun úgy fogalmazott, hogy a tűzszünet nagyon törékeny, és "a legkisebb szikra" is véget vethet a folyamatnak.

Brüsszelben José Manuel Durao Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón sürgették a nemzetközi humanitárius segélyezés megkezdését.

A szíriai kormány azt állítja, hogy "terrorista csoportok" indítottak támadásokat a tűzszünet kezdete óta. A BBC bejrúti tudósítója szerint egyelőre nem világos, hogy az ENSZ megfigyelői szabadon mozoghatnak-e az országban, hogy hatékonyan ellenőrizni tudják a tűzszünet betartását.