Megrázó video- és hangfelvételekkel szembesítették perének első napján a norvég tömeggyilkost, Anders Breiviket, akit 77 ember meggyilkolásával vádolnak egy oslói bíróságon. A férfi érzelemmentes arccal nézte végig a felrobbanó emberekről és pánikolva menekülő gyerekekről szóló felvételeket, saját hazafias propagandavideóján viszont sírva fakadt. Breivik kedden jut először szóhoz a bíróságon, de védőügyvédje már előre beharangozta: a tárgyalás számára az elmeorvosi szakértők elleni harcról fog szólni.

Elegáns fekete öltönyben, unalomig igazgatott barna nyakkendőben, gondosan borotvált vékony körszakállal jelent meg hétfőn az oslói kerületi bíróságon Anders Behring Breivik, a tavalyi brutális norvég tömeggyilkosság elkövetője. A férfi, aki maga sem tagadja, hogy 77 embert mészárolt le tavaly nyáron, kedélyesen fogott kezet a tárgyalásra érkező elmeorvosi szakértőkkel, majd karlendítéssel köszöntötte a bíróságot, és leült az ügyvédje mellé. Már nagyon várta a hétfőn kezdődő tárgyalást, mert ettől a pertől remélte azt a figyelmet és nyilvánosságot, amelyben tündökölve egész Európában elterjesztheti iszlám-, bevándorló- és kommunistaellenes ideológiáját.

Breivik tavaly nyáron 8 embert ölt meg Oslóban egy kormányépület ellen elkövetett robbantásban, 69 másikat pedig lőfegyverekkel mészárolt le a norvég kormánypárt ifjúsági táborában, az Oslo melletti apró Utöya szigeten. A hétfői tárgyaláson azonban ismét egyértelművé tette, hogy nincs lelkiismeret-furdalása a történtek miatt. A bíró kérdésére közölte, hogy elismeri a terhére rótt gyilkosságokat, de nem tartja magát bűnösnek. A BBC és a SkyNews hírcsatornák fordítása szerint azt mondta, hogy "önvédelemből" ölte meg áldozatait.

Erre valószínűleg máshogy emlékezett az a több száz túlélő, hozzátartozó és újságíró, akik Breivikkel együtt hallgatták újra a gyilkolás történetét az ügyészek előadásában. A hétfői tárgyalási nap ugyanis főleg a bűncselekmények ismertetésével telt: a rémtetteket Breiviktől alig néhány méterre ülve hallgatták olyan emberek, akik csak a szerencséjüknek köszönhetik, hogy nem vesztek oda Utöya szigetén.

Három golyó a fejbe, nyolc a hátba

A tárgyalást az ügyészek azzal kezdték, hogy név szerint felsorolták Breivik áldozatait és haláluk körülményeit. A közönség néhány tagjának már ez a lista is túl sok volt, többen sírva fakadtak, amikor egykori társaik halálának körülményeit hallgatták. A felsorolás szerint Breivik legfiatalabb áldozata 14, a legidősebb 51 éves volt, és hidegvérrel, céltudatosan végezte ki valamennyit. A tinédzserek és huszonéves fiatalok nagy részét többször is fejbe vagy hátba lőtte, volt olyan áldozat, aki nyolc lövést kapott.

Ennél is megrázóbb volt a tárgyalásnak az a része, amikor az ügyészség video- és hangfelvételeket mutatott be a támadások napjáról. Bemutatták többek között azoknak a térfigyelő kameráknak a felvételeit, amelyek rögzítették, ahogy Breivik egy autóba rejtett bombát hagy egy oslói kormányépületnél, majd a bomba felrobban, és a szétrepülő fémdarabok nyolc embert szaggatnak halálra. A bíró külön felkérte a teremben ülőket, hogy a gyengébb idegzetűek menjenek ki, sokan pedig itt is sírva fakadtak.

Forrás: AFP/Heiko Junge
Hatalmas volt az érdeklődés a tárgyaláson (Kattintson további képekért a fotóra!)

A felvétel megtekintése alatt egy pisszenést sem lehetett hallani a tárgyalóteremben: a gyilkosságot Breivik rezzenéstelen arccal nézte végig. Amikor a felvételen a kocsija a kormányépülethez ért, elmosolyodott, a robbanás pillanatában pedig körülnézett a teremben, és a szájába harapott. A tárgyalásról tudósító több újságíró is azt írta, hogy nehezére esett végignézni a felvételt, Breivik azonban nem vette le a szemét a kivetítőről.

Ugyanilyen nyugalommal, szemét lesütve hallgatta végig azokat a hangfelvételeket is, amelyek az Utöya szigeten menekülő gyerekek segélykérő hívásait rögzítették. A rendőrségtől segítséget kérő, Breivik elől menekülő fiatalok pánikba esve kérlelték a rendőrséget, hogy siessenek a szigetre, miközben a háttérben lövések közeledő hangja hallatszott. Egy lány suttogva beszélt a rendőrökkel, miközben a lövöldöző Breivik hangja hallatszott, egy másik egy vécébe zárkózva mondta a telefonba, hogy "közeledik". Több hangfelvételen hallani lehetett, ahogy a háttérben emberek halnak meg, és az ülésen jelen lévő tudósítók szerint olyan is volt, ahol a beszélő hangja elfúlt a lövések közben.

Csak saját filmje ríkatta meg

Breivik arca akkor sem árult el semmilyen megbánást, amikor az ügyészek térkép segítségével rekonstruálták a gyilkos útját és azt, hogy hol, mikor hány embert lőtt agyon. Ehelyett érdeklődve figyelte rémtetteinek részleteit, és többször el is mosolyodott. Faarccal figyelt, amikor saját telefonhívásait játszották be, amelyekben a rendőrségre telefonált, hogy feladja magát. Az egyik telefonbeszélgetésben fesztelenül úgy írta le a mészárlást, mint valami rutinfeladatot. "Végrehajtottam egy akciót az Utöya szigeten. Mivel a művelet véget ért, immár elfogadható, hogy feladjam magam" - mondta a rendőröknek a telefonban.

Forrás: AFP/Heiko Junge
Egyszer sírva fakadt (Kattintson további képekért a fotóra!)

A tárgyalás alatt egyetlenegyszer mutatott ki érzelmeket, amikor az ügyészek lejátszottak egy általa készített propagandafilmet. A "kulturális marxizmus nyugat-európai felemelkedéséről" szóló filmet Breivik még a támadás előtt tette fel az internetre, és abban a bevándorlók és a kommunisták elleni harc szükségességét hirdette. A film végére a tárgyalóteremben ülő vádlott pityeregni kezdett, és könnyeit kezével morzsolta el a szeme sarkában. A film után ügyvédjéhez fordult, és azt mondta, "jól vagyok, csak ez egy nagyon érzelmes film volt" - állította a norvég TV2-nek egy szájról olvasni tudó szakértő.

Számítógépfüggő diplomahamisító

A tárgyaláson az ügyész ismertette Breivik előéletét is, amelyből kiderült, hogy a férfi 2006 és 2007 között egy teljes évet töltött a World of Warcraft című online szerepjátékkal. Előtte Breivik diplomák hamisításából gazdagodott meg, internetes cége hamis okleveleket gyártott megrendelőknek jó pénzért. A férfi eredetileg pénzzel akarta támogatni az iszlám elleni harcot, de 2006-ban feladta ezt a tervét, és a maga kezébe vette a dolgokat. Bár azt állította, hogy az iszlám ellen harcoló Templomos Lovagok európai szervezetének vezetője, az ügyészség arra jutott, hogy ilyen szervezet nem létezik. A bíró megkérdezte Breiviket, hogy jelenleg mi a foglalkozása, mire ő azt felelte, hogy író, aki a börtönből dolgozik.Az elmeállapotáról szól minden

A tárgyaláson az ügyész azt mondta, hogy egyelőre nem kér börtönbüntetést Breivikre, mivel először azt kell tisztázni, hogy beszámítható-e, vagy mentálisan sérült. Utóbbi esetben elmegyógyintézetben, kényszergyógykezelésen van a helye - mondta, de hozzátette, a per későbbi szakaszában még dönthet úgy, hogy börtönt kér a vádlottra. Tulajdonképpen az egész per Breivik elmeállapotáról fog szólni, a vád és a védelem is azt akarja tisztázni, hogy börtönben vagy bolondok házában van a helye a szélsőséges eszmékért gyilkoló férfinek.

A hatóságok az elmúlt hónapokban azt próbálták bizonyítani, hogy a gyilkos elmebeteg, mert ezzel elkerülhették volna a nyílt tárgyalást. Mivel nem akartak teret adni a gyilkos szélsőséges, idegenellenes nézeteinek, ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak. Breivik ugyanis korábbi kiáltványában leírta, hogy idegengyűlölő ideológiáját akarja világgá kürtölni egy nagyszabású perben, és a gyilkolás egyik célja éppen a média figyelmének megszerzése.

Forrás: AFP/Heiko junge
Pszichológusok figyelik Breiviket a tárgyaláson (Kattintson további képekért a fotóra!)

A férfiről azonban két egymásnak ellentmondó elmeorvosi szakvélemény készült, így végül kénytelenek voltak bíróság elé vinni az ügyet. Breivik és ügyvédje pedig mindent elkövet, hogy bebizonyítsa, a vádlott feje tiszta. A hétfői tárgyalás végén a kirendelt védőügyvéd azt mondta: "Védencem azt szeretné, ha beszámítható, épelméjű emberként hoznának róla ítéletet." A védelem ezért az egész tárgyalást ennek bizonyítására fogja felhasználni, és olyan tanúkat idéz majd be, akik bizonyítják, hogy a gyilkos ideológiai meggyőződését mások is osztják.

A tárgyaláson négyfős pszichológuscsoport is jelen volt, amely folyamatosan Breivik arcát fürkészte, és reakcióiból próbált következtetéseket levonni az elmeállapotáról. Breivik több jelét adta annak, hogy megkülönböztetett figyelmet fordít a szakértőkre: érkezésekor nekik köszönt először, a tárgyaláson pedig rendre elmosolyodott, akárhányszor elmeállapota vagy az azt vizsgáló szakértők szóba kerültek.

Hosszú tárgyalás lesz

A tárgyalás Norvégia legnagyobb szabású büntetőpere, a tárgyalás elején az ügyész is elmondta, hogy ilyen súlyos bűntény még nem volt a modern Norvégia történetében. A per lebonyolítására egy külön termet rendeztek be az oslói bíróságon, ahol több száz érdeklődő követheti az eseményeket, de az ország 18 másik bíróságán is kivetítőről lehet figyelemmel kísérni a tárgyalást.

A per a tervek szerint 10 héten át tart majd, Breivik az első héten kap lehetőséget saját verziójának az előadására. A keddi meghallgatás egyből Breivik beszédével fog kezdődni, aki jelezte, hogy szeretne egy 30 perces kiáltványt felolvasni, mielőtt a gyilkosság részleteire kitér.

A következő hetekben tanúmeghallgatások és a bizonyítás következik. Az ügyész szerint az Utöya-szigeti támadás túlélői, a mentésben segédkező emberek, rendőrök, tudósok, elmeorvosi szakértők is tanúskodnak majd, de tanúként akarják meghallgatni Breivik édesanyját is. Az oslói bíróság elnöke szerint az eljárás összesen mintegy 12,1 millió euróba, 3,6 milliárd magyar forintba kerül majd.

(A hétfői tárgyalási napot az [origo] percről percre közvetítette, a részletes, élő tudósítást itt olvashatja.)