Kórházba szállították Günter Grasst

Vágólapra másolva!
Az irodalmi Nobel-díjas német író, akit az utóbbi hetekben egy Izraelt bíráló verse miatt élesen támadtak, szívproblémákkal került egy németországi klinikára.
Vágólapra másolva!

A Bild című német lap szerint szívproblémákkal szállították kórházba Günter Grasst. Az irodalmi Nobel-díjas német írót egy hamburgi klinikán kezelik a lap internetes kiadásának kedd esti beszámolója szerint. A klinika szóvivője az újság szerint mindezt megerősítette, de részleteket nem közölt.

A német írót az utóbbi hetekben egy Izraelt bíráló verse miatt élesen támadták. Grass a világbéke veszélyeztetésével vádolta Izraelt egy versben, amely április elején jelent meg, és széles körben bírálatokat váltott ki.

Izrael nemkívántos személynek nyilvánította

Az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Amit el kell mondani (Was gesagt werden muss) című versében Grass kifejtette: Izrael "nukleáris potenciálja" egyre nagyobb, és ugyan nem titokban gyarapodik, de ellenőrizetlen. A zsidó állam így veszélyezteti az "egyébként is törékeny világbékét", amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy "holnap már késő lesz".

Grass bírálta Németországot is, amiért a napokban ismét eladott Izraelnek egy tengeralattjárót, amelyet szakértők szerint el lehet látni atomrobbanófejjel felszerelt, közepes hatótávolságú rakétákkal. Grass Iránra utalva azt írta, hogy a németektől vásárolt izraeli tengeralattjáróról egy olyan országra lehet csapást mérni "mindent megsemmisítő robbanófejjel", ahol "egyetlenegy atombomba létét" sem sikerült bizonyítani.

A vers megjelenése után az írót többen antiszemitának bélyegezték meg, Izrael pedig nemkívánatos személynek nyilvánította Günter Grasst. Eli Jisai belügyminiszter "tanácsolta" a szerzőnek, hogy "ha eltorzított és hazug műveit folytatni kívánja, azt tegye Iránból, ahol őt támogató közönségre fog találni". Dzsavad Samakdari, az iráni kulturális miniszter helyettese viszont szombaton levelet intézett Günter Grasshoz, amelyben elismeréssel adózik neki, "amiért kimondta az igazságot". A Bádogdob, a Ráklépésben, valamint több más világhírű regény szerzője elutasította az antiszemitizmus vádját, és a többi között azt hangoztatta, hogy a versben foglaltakkal nem Izraelt, hanem a Netanjahu-kormány politikáját akarta bírálni.