Moszkva a NATO-val közös rakétavédelmi rendszert szeretne

Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint az Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok szerkezetét alapvetően megváltoztatná egy közös rakétavédelmi rendszer, új minőségű együttműködés alakulhatna ki.
Vágólapra másolva!

Moszkva azt szorgalmazza, hogy közös rakétavédelmi rendszere legyen a NATO-val - nyilatkozta Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes, Oroszország leendő NATO-nagykövete az Interfax orosz hírügynökségnek.

Az orosz diplomata az Oroszország és a NATO képviselőinek közelgő brüsszeli ülése előtt fejtette ki Moszkva álláspontját az európai rakétapajzsról és az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szerepéről. Grusko az amerikai rakétapajzsra vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: ebben nem érdemes előrelépésre számítani Brüsszelben, hacsak nem következik be lényeges változás az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségeseinek álláspontjában.

Megváltozhat a kapcsolat

Grusko elismerte, van jogosultsága annak az érvelésnek is, hogy rövidlátó politika lenne az egész viszonyrendszert a rakétapajzs körüli vitától függővé tenni. Nyilvánvalónak tartotta azonban, hogy egy közös rakétavédelmi rendszer létrehozása új minőségű együttműködés csíráját hordozná magában. Az orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélte: magát az Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok szerkezetét változtatná meg a közös rakétavédelmi rendszer, hiszen ez lehetne az első nagyszabású katonai-műszaki terv, amely védelmet biztosítana "az új rakétaveszélyekkel szemben", ha ilyenek támadnának.

Afganisztánnal kapcsolatban Alekszandr Grusko felhívta a figyelmet arra, hogy az országban a helyzet igen komoly aggodalomra ad okot. Erősödik a terroristák aktivitása, a kábítószer is egyre nagyobb mennyiségben áramlik ki onnan. A rendőrség és az afgán fegyveres erők veszteségei nagyok, a lakosság tovább szenved. A legfontosabb - mondta az orosz külügyi vezető -, hogy Afganisztán vezetésének, fegyveres erejének és a belbiztonsági erőknek segítsenek abban, hogy maguk tartsák fenn a békét, biztosítsák a stabilitást és a fejlődést az országban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi biztonsági erőnek (ISAF) előbb el kell számolnia a testület előtt, hogy végrehajtotta-e a feladatot, amellyel megbízták - fejtette ki az orosz álláspontot az Interfax hírügynökségnek Alekszandr Grusko.