Salvadorban senkit nem öltek meg szombaton

Vágólapra másolva!
Maga a salvadori elnök jelentette be, hogy a múlt hét szombatján senkit sem gyilkoltak az országban, ilyen három év óta először fordult elő. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy békét kötött a két legnagyobb salvadori bűnszervezet.
Vágólapra másolva!

Mauricio Funes salvadori államfő vasárnap bejelentette, hogy az ő hatalomra kerülése, 2009 júniusa óta szombat volt az első olyan nap, amikor senkit sem gyilkoltak meg. Mandátuma legelején naponta átlagosan 12 embert öltek meg a latin-amerikai országban, míg tavaly év elejére ez a szám 18-ra nőtt.

Az ENSZ adatai szerint a gyilkosságok számát illetően Salvador az országok élbolyában áll: minden százezer emberre jut 66 gyilkosság. A bűncselekmények többsége a mexikói drogkartellek számlájára írható, amelyek tranzitországnak használják Salvadort.

Bűnügyi szakértők azzal magyarázzák a statisztikák javulását, hogy a múlt hónapban békét kötött egymással a két legnagyobb, egymással rivalizáló bűnözőcsoport, a Mara Salvatrucha és a Mara 18 nevű bűnbanda. Mauricio Funes azonban a közbiztonság javítását célzó, hozzáértő kormánydöntéseknek tulajdonítja ezt.