Véget értek a harcok Kabulban

Afganisztán, Kabul, tálib támadás Külföldi nagykövetségek, kormányzati épületek és katonai támaszpontok ellen indítottak támadást
Vágólapra másolva!
Tizennyolc órán át tartottak, és hétfő reggelre véget értek a véres harcok a kormányerők és a tálib lázadók között Kabulban és környékén - közölte az afgán belügyminisztérium egyik illetékese. Kora hajnalban végeztek egy férfival, aki elbarikádozta magát a parlament épületénél.
Vágólapra másolva!

"Kabulban véget értek a harcok, és nincsenek már összetűzések" - írja a brit BBC egy kormányzati tisztviselő hétfő reggeli közlésére hivatkozva.

Kora hajnalban még olyan hírek láttak napvilágot, hogy puskaropogás és robbanások hallatszanak a parlament közelében egy belvárosi épületnél, ahol egy szélsőséges fegyveres sáncolta el magát. Egy rendőrségi szóvivő szerint a kormányerők a reggeli órákban behatoltak az épületbe, és leszámoltak vele is.

Kabulban az elmúlt fél év leghevesebb támadása zajlott vasárnap. Külföldi nagykövetségek, kormányzati épületek és katonai támaszpontok ellen indítottak összehangolt támadást a tálibok dél körül a fővárosban és környékén. A néhány tucatnyi támadó rakétákkal, gránátvetőkkel és kézifegyverekkel vette tűz alá az amerikai, brit, német és orosz nagykövetségeket, de megtámadták a parlamentet, a kormányépületeket, egy repteret és több katonai bázist is. Megsérült a magyar nagykövetség épülete is, de magyaroknak nem esett bajuk. A vasárnapi harcokról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Forrás: MTI/EPA/Abdul Muíd
18 órán keresztül tartottak a harcok. További képekért kattintson!

Az afgán belügyminisztérium hivatalos közlése szerint legalább 17 lázadó és egy rendőr meghalt az összecsapásokban. Emellett 14 rendőr és 9 polgári személy sebesült meg. A BBC kabuli tudósítója szerint a tálibok támadása megrengette az afgánok bizalmát, miután bizonyították, hogy képesek voltak fontos célpontokra csapást mérni a főváros szívében.