Házról házra menekült Oszama bin Laden felesége

Oszama bin Laden kilenc évig bujkált Pakisztánban a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után, és ezalatt öt házat használt. Négy gyermeke született, és közülük legalább kettő pakisztáni állami kórházban jött világra - mondta el a néhai terroristavezér legfiatalabb felesége pakisztáni nyomozóknak. A harmincéves Amal Ahmad Abdul Fateh vallomása az eddigi legrészletesebb beszámoló arról, hogyan élt a világ első számú terroristájának menekülő családja évekig azelőtt, hogy 2011. májusában egy amerikai kommandós támadás végzett az al-Kaida 54 éves vezérével.

A visszaemlékezés egy január 19-i keltezésű rendőri jelentésben szerepel, és valójában egy rendőr meséli el a saját szavaival, hogy mit mondott Fateh.

Az volt a vágya, hogy mudzsahedhez menjen feleségül

Bin Laden három felesége iránt nagy az érdeklődés, mert ők tudják a választ néhány olyan kérdésre, amely 2001 után sok fejtörést okozott a nyugati hírszerzőknek - és máig nem találtak rá választ. A nők most házi őrizetben vannak Iszlámábádban, és az ügyvédjük arra számít, hogy vádat emelnek ellenük, akárcsak bin Laden két felnőtt gyereke, a 21 éves Mariam és a 20 éves Sumaja ellen a pakisztáni bevándorlási törvények megszegése miatt, amiért öt év börtönbüntetés is kiróható.

A The New York Times által idézett rendőrségi jelentés szerint Fateh 2000-ben egyezett bele abba, hogy Oszama bin Laden felesége legyen, mivel "az volt a vágya, hogy mudzsahedhez menjen feleségül". Júliusban Karacsiba repült, hónapokkal később pedig Afganisztánba ment, hogy egy Kandahár melletti birtokon lévő hadiszállásán csatlakozzon bin Ladenhez és két másik asszonyhoz.

A szeptember 11-ei támadás azonban szétszórta a családot. Fateh újszülött kislányával, Szafiával visszatért Karacsiba, ahol kilenc hónapot töltött. Szavai szerint néhány pakisztáni család és bin Laden felnőtt fia, Szaad elintézte, hogy hétszer cseréljenek házat.

Hamis papírokat mutatott a személyzetnek

Az al-Kaida más vezetői is a 18 millió lakosú nagyvárosban találtak menedékre. Köztük volt Hálid Sejk Mohamed, a szeptember 11-i támadások kidolgozója, aki azt állította, hogy személyesen ölte meg Daniel Pearlt, a The Wall Street Journal elrabolt újságíróját. Sejk Mohamedet 2003 márciusában Ravalpindiben tartóztatták le.

Elmondása szerint Fateh 2002-ben Karacsiból Pesavárba, Kiber Paktunkva tartomány fővárosába ment, ahol újból csatlakozott a férjéhez. A bin Laden utáni amerikai hajsza teljes erővel folyt, és a kutatást a pakisztáni-afganisztáni határkörzetre összpontosították.

Bin Laden a családját Északnyugat-Pakisztán hegyei közé vitte, de nem a törzsi övezetbe, amelyre a nyugati figyelem koncentrálódott. Először Sangla körzetben, Svatban tartózkodtak, mintegy 130 kilométerre északnyugatra a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól, és két különböző házban nyolc-kilenc hónapot töltöttek.

2003-ban Haripurba, egy Iszlámábádhoz közelebb lévő kis városba költöztek, és két évig laktak egy bérelt házban. Fateh ott szülte meg 2003-ban Asia nevű kislányát és 2004-ben Ibrahim nevű fiát - mindkettőt a kormány által fenntartott helyi kórházban. A rendőrségi beszámolóban az áll, hogy Fateh mindkét alkalommal "nagyon rövid időt, 2-3 órát töltött a kórházban". Egy másik dokumentum szerint hamis személyi okmányokat mutatott a személyzetnek.

Végül 2005-ben Fateh szerint bin Laden és családja a Haripurtól mintegy 30 kilométerre keletre lévő Abbotabádba költözött, ahol az asszony még két gyereket szült: Zainabot 2006-ban és Huszaint 2008-ban.

Az amerikai hadsereg 2005 végén bin Laden közelébe jutott

Fateh elmondta a kihallgatóknak, hogy a svati, haripuri és abbotabádi házat pastu vendéglátóik - egy testvérpár, Ibrahim és Abrar - bocsátották a rendelkezésükre, akiknek a családjai is velük voltak. Az Ibrahim név gyaníthatóan Abu Ahmed al-Kuvaitit jelenti, egy Pakisztánban született pastut, aki Kuvaitban nőtt fel, és az amerikai hírszerzés egy ideig futárként tartotta számon, aki az al-Kaida vezetőjének üzeneteit továbbítja.

Amikor az amerikai haditengerészet kommandósai tavaly májusban megrohamozták az abbotabádi házat, megölték bin Ladent és lábon lőtték a vele egy szobában tartózkodó Fatehet. Az asszony életben maradt, de további négy személy meghalt: a futár, a felesége, Busra, a testvére, Abrar és bin Laden húszéves fia, Halil.

A néhai terrorista vezér három felesége most egy iszlámábádi bérelt házban lakik. Fateh egyik jemeni unokatestvére nemrégiben azt mondta, hogy az asszonyt a pincében tartják.

Fateh beszámolója, ha igaznak bizonyul, azt mutatja, hogy az amerikai hadsereg 2005 végén nagyon közel került bin Ladenhez. Annak az évnek az októberében hatalmas földrengés rázta meg Északnyugat-Pakisztánt, és megölt legalább 73 ezer embert. A következő hetekben Afganisztánból segélyszállításra átvezényelt amerikai Chinook helikopterek röpködtek mindenfelé a földrengés sújtotta térségben.

Eközben a Bush-kormányzat közeli szövetségesének számító pakisztáni katonai vezető, Pervez Musarraf ismételten azt állította, hogy bin Laden a határ másik oldalán, Afganisztánban bujkál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK