Halott afgánok testrészeivel fotózkodtak amerikai katonák

Vágólapra másolva!
Egy névtelenséget kérő katona olyan képeket juttatott el a Los Angeles Times napilapnak, amelyen Afganisztánban szolgáló amerikai katonák halott afgán öngyilkos merénylők leszakadt testrészeivel pózolnak. Az Egyesült Államok védelmi minisztere elítélte a képeken látottakat, és megígérte, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.
Vágólapra másolva!

Halott afgán öngyilkos merénylők leszakadt testrészeivel pózoló amerikai katonákról közölt fényképeket a Los Angeles Times online kiadása. Az amerikai napilap információi szerint az Afganisztánban szolgáló egyenruhásokról készült fotók 2010-ből származnak. A Pentagon közölte, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

"Ezek a képek semmilyen formában nem tükrözik az amerikai katonák többségének értékrendjét és professzionalizmusát" - szögezte le Leon Panetta védelmi miniszter, elítélve a fényképen látható személyek viselkedését. A lap a képeket egy névtelenséget kérő amerikai katonától kapta meg, aki úgy nyilatkozott, hogy a fotók a "vezetés és a fegyelem romlásáról" tanúskodnak, ami veszélyeztetheti a katonák biztonságát.

Megfigyelők újabb afganisztáni zavargásoktól tartanak a most előkerült felvételek miatt. Az év eleje óta ez már a negyedik olyan botrány, amely az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák embertelen viselkedése miatt pattan ki. Március közepén egy amerikai katona 17 afgán civillel végzett, ami országos tiltakozást váltott ki. Februárban Koránokat égettek az egyik amerikai támaszponton, míg januárban egy olyan videó került elő, amelyen amerikai katonák láthatók, amint halott tálib harcosokra vizelnek.

A Los Angeles Times írásában megjegyezte: az amerikai hadsereg arra kérte a lapot, hogy ne jelentesse meg a hozzá eljuttatott fényképeket, a szerkesztőség azonban alapos mérlegelést követően úgy döntött, a kézhez kapott 18 képből egy kisebb válogatást - az afgán misszióról való pártatlan és független tájékoztatás érdekében - közzétesz. John Allen tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka és Ryan Cocker, a kabuli amerikai képviselet vezetője szerdai nyilatkozatában elítélte az esetet. Allen közleményében hangsúlyozta: "a lefényképezett személyek tette nem az ISAF vagy az amerikai hadsereg politikáját képviseli". Az ISAF előírásai szerint az ellenség földi maradványaival "annyira emberhez méltón kell bánni, amennyire csak lehetséges" - tette hozzá.