Magyar orvosi kar miatt bukhat a román kormány

A román ellenzék szerint engedett az RMDSZ zsarolásának és megsértette az egyetemi autonómiát az Ungureanu-kormány, amikor különálló magyar kar létrejöttét erőltette a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. A kormánybuktatáshoz az ellenzéknek húsz képviselő átszavazására lenne szüksége.

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be szerdán a szociálliberális ellenzéki szövetség (USL) a bukaresti kormány ellen, egyebek mellett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) alapított magyar kar miatt. "A zsarolható kormányt félre kell állítani" című bizalmatlansági indítványt az USL 116 törvényhozójának aláírásával iktatták a kétkamarás román parlament házbizottságainál.

Az ellenzék etnikai elkülönülésnek minősítette azt, hogy a kormány különálló kart alapított magyar tannyelvű oktatásnak a MOGYE-n. Szerintük az Ungureanu-kabinet ezzel a - kormányból való kilépését kilátásba helyező - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) zsarolásának engedett. Az ellenzéki politikusok már a határozat előkészítési szakaszában jelezték, hogy emiatt a kormány menesztését kezdeményezik. Szerintük a kormányhatározat sérti az oktatási törvényben szavatolt egyetemi autonómiát.

Időközben a beígért bizalmatlansági indítványhoz két másik bírálatot is csatoltak: a bizalmatlansági indítványban az ásványi kincsek és energiavállalatok kiárusításával és a közpénzek választási célokra való felhasználásával is vádolják a kormányt.

A két hónapja beiktatott Ungureanu-kormány első alkalommal szembesül bizalmatlansági indítvánnyal. A kormányt a honatyák több mint felének szavazatával lehet leváltani. Mivel jelenleg összesen 460 tagja van a bukaresti képviselőháznak és szenátusnak, a kormány menesztéséhez 231 szavazatot kell megszerezniük az indítvány kezdeményezőinek. Az ellenzéknek a két házban most 212 tagja van, de az USL vezetői arra számítanak, hogy több kormánypárti törvényhozó megszavazza majd az indítványt. A bukaresti kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) és a koalícióban részt vevő RMDSZ azonban bejelentette: törvényhozói részt vesznek majd a bizalmatlansági indítvány vitáján, de a titkos szavazáson nem.

A bukaresti kormánynak az utóbbi hetekben megfogyatkozott a parlamenti támogatása, az ellenzék szerint a szenátusban már nincs is többsége a kabinetnek. Az USL törvényhozói a tavaszi ülésszak kezdete óta bojkottálják a parlament üléseit, de szerdán visszatértek a képviselőház plenáris ülésére, ahol - a kormányoldal hiányzói miatt - többségbe kerültek. Miután az ülésvezető megakadályozta, hogy napirendre tűzzék Roberta Anastase PDL-s házelnök leváltását, a román ellenzék bejelentette: folytatja a parlamenti sztrájkot. A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája a jövő hétre várható.

Magyarok nélküli választás

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa megszavazta az egyetem két román rektorhelyettesét. Leonard Azamfirei rektor az MTI-nek elmondta, azért nem dönthettek a magyar rektorhelyettes személyéről, mert a magyar tagozat egyetlen személyt jelölt a tisztségre, a törvény pedig azt írja elő, hogy a magyar tagozatot képviselő rektorhelyettest három jelölt közül kell kiválasztani.