Magyarországról dicsérték a szíriai vérontást

Vágólapra másolva!
Magyarországon élő szíriaiak adtak ki a damaszkuszi kormányerők harcát dicsőítő közleményt kedden, miközben Szíriában újabb támadás indult az ellenzék kezén lévő Homsz városa ellen. A budapesti szervezet közleménye a cionizmus elleni harcnak nevezte a szíriai vérontást, és a rezsim demokratikus reformjait méltatta.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki erők ellen harcoló szíriai rezsimet méltatta kedden kiadott közleményében egy magyarországi szervezet - adta hírül a SANA szíriai hírügynökség. A Szíriai-Magyar Fórum Szíriáért néven emlegetett budapesti szervezet a hírügynökség szerint Szíria függetlenségének 66. évfordulójára adott ki közleményt, amelyben a cionizmus elleni harcként értelmezte a szíriai polgárháborút.

A SANA tudósítása szerint a magyarországi szervezet sajnálatosnak nevezte a szíriai eseményeket, amelyeket szerinte a nyugati hatalmak és azok propagandagépezetei is kihasználnak. A közlemény a szíriai forrongásokat "sötét erőknek" tulajdonítja, akik szektás zendülésekre buzdítanak az országban, és méltatta Bassár el-Aszad elnök reformprogramját, amely szerinte pozitív fordulatot jelent a szíriai politikai életben.

A közlemény szerint a reformokhoz szükség van az erőszak megszüntetésére, és a nyugodt, normális élet helyreállítására Szíriában. A fórum ezért éltette a szíriai hadsereg "erőfeszítéseit", amelyekkel szerinte "az ország biztonságát védelmezik a nyugati és öböl menti országok által támogatott fegyveres terrorista csoportok ellen". Azt írták, hogy Szíria függetlenségének kezdete óta folyamatosan küzd a gyarmatosító összeesküvések ellen, amelyek célja, hogy az ország "összeroskadjon az imperialista törekvések, a cionizmus és a reakciós erők szorításában".

A társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartása szerint Magyarországon nincs bejegyezve a SANA hírügynökség által idézett "Szíriai-Magyar Fórum Szíriáért" szervezet. Több más szíriai szervezet is működik azonban az országban, amelyek Magyarországon élő szíriaiakat tömörítenek, és amelyek között az [origo] információi szerint van olyan is, amely erősen kötődik a szíriai rezsimhez.

Tovább folytatódik háború

Miközben Magyarországról egy állítólagos szervezet a szíriai hadsereg erőfeszítéseit dicsérte, a szíriai kormányerők tovább folytatták harcukat a felkelők ellen az ellenzék fellegvárának számító Homsz városában. A hadsereg szerdán harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel lőtte Homszt, három nappal azt követően, hogy nemzetközi megfigyelők érkeztek az országba a Kofi Annan által kidolgozott tűzszüneti egyezmény betartásának ellenőrzésére.

A Helyi Egyeztető Bizottságok (LCC) elnevezésű szervezet szerint az ostrom intenzív volt, és négy városnegyedre terjedt ki, ahol erős robbanások döreje volt hallható. Harcok dúltak kedden is, a felkelők egy másik szervezete, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint pedig akkor 15 civil vesztette életét, közülük hat Homszban.

Az amerikai külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy 25 millió dolláros humanitárius segélyt folyósít Szíria lakosságának. Az összegből 8,5 millió dollárt a menekülteknek szánnak, így ezt az összeget az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának utalták át. Washington emellett jelezte, hogy bővíti a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló erők segélyezését is. Az Egyesült Államok azonban kikötötte, hogy csak a politikai ellenzék segélyezése jöhet szóba, a fegyveres harcot folytatóké nem.