Az előzetes megszüntetését kérvényezi Tóásó ügyvédje

Vágólapra másolva!
A bolíviai törvények szerint a feljelentést követő három éven belül be kell fejezni a pert - ezzel indokolja az erdélyi születésű Tóásó Előd ügyvédje, hogy kérelmet nyújtott be a terrorista összeesküvéssel vádolt férfi előzetes letartóztatásának a megszüntetésére. A vád szerint Tóásó és társai meg akarták ölni a dél-amerikai ország elnökét.
Vágólapra másolva!

Tóásó Előd és horvát-bolíviai társa előzetes letartóztatásának a megszüntetését kérvényezik ügyvédjeik a Rózsa Flores Eduardo nevéhez kötődő, úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben - írja a La Razón bolíviai lap online kiadása.

Gerardo Prado, az erdélyi születésű Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Francisco Tadic Astorga védőügyvédje azt mondta, hogy "a pernek el kellett volna már évülnie, hiszen ezt mondja ki a bolíviai büntetőeljárási kódex 133. cikke, amely szerint a feljelentést követő három éven belül be kell fejezni a pert, vagyis az már kimúlt".

A védőügyvéd szerint Tóásó és Tadic őrizetének megszüntetése érdekében már hivatalból is el kellett volna járniuk a hatóságoknak, ennek ellenére jelezte, hogy beadványt nyújt be erről az illetékes törvényszéknek, amelyben kéri az eljárás megszüntetését a következő napokban. Május 15-én ül össze az a bolíviai bíróság, amely megkezdi az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután november elején az illetékes bolíviai bíróság lezárta a per vádemelési szakaszát, és esküdtszék elé utalta a 39 gyanúsítottat, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak terroristák, akik meg akarták gyilkolni a bolíviai elnököt, és fegyveres milíciát szerveztek, hogy elszakítsák Santa Cruz tartományt az országtól. Ellenzéki körök és egyes diplomaták szerint viszont kreált ügyről van szó, és a háttérben a kormánynak az a szándéka áll, hogy lejárassa legbefolyásosabb, Santa Cruzban szervezkedő ellenfeleit.

Az ügy 2009. április 16-án kezdődött, amikor a rendőrség bejelentette, hogy felszámolt egy terrorista csoportot. A rajtaütésben életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer. A csoportból Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Francisco Tadic Astorga azóta a San Pedro börtön rabja. Bolíviában felemelték az előzetes letartóztatás maximális idejét 18-ról 36 hónapra, de Tóásó esetében ez a 36 hónap is lejárt áprilisban.

Prado nyilatkozata szerint az erről intézkedő bolíviai törvény értelmében is már szabadon kellett volna engedni Tóásót és Tadicot. A védőügyvéd egyben arra szólította fel a rendőri akcióban életüket vesztő Magyarosi és Dwyer hozzátartozóit, hogy csatlakozzanak a Tóásó és Tadic által a bolíviai állammal szemben benyújtott követelésekhez.