Az amerikai hatóságok is nyomon követhetik az európai utasok adatait

Vágólapra másolva!
Az európai uniós légi utasok nevét, címét, telefonszámát, bankkártyaszámát is megismerhetik a jövőben az amerikai hatóságok. Az Európai Parlament a terrorizmus elleni harc részeként fogadott el megállapodást erről, de több képviselőnek komoly adatvédelmi aggályai vannak.
Vágólapra másolva!

Hozzáférhet az Egyesült Államok az európai uniós légi utasok adataihoz annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet az Európai Parlament 409 igen, 226 nem szavazattal és 33 tartózkodás mellett hagyott jóvá. Az amerikai hatóságok megismerhetik az Egyesült Államokba tartó vagy onnan induló járatok utasainak a nevét, címét, telefonszámát, bankkártyájának a számat, sőt azt is, hogy mit evett a repülőgépen és milyen egészségügyi problémái vannak. Ezeket az adatokat a jegyfoglaláskor gyűjtik össze a légitársaságok.

Az indoklás szerint a megállapodás hozzájárulhat a terrorizmus elleni harchoz, több EP-képviselő viszont adatvédelmi aggályok miatt utasította el a dokumentumot.

Az EP egyszer már elvetett egy ugyanilyen témájú megállapodást, és a téma most is éles vitát váltott ki a képviselők között. A súlyos megosztottságot jelzi, hogy a szavazás után a jelentéstevő, a holland liberális Sophie in't Veld visszavonta a nevét az EP jelentéséről. Kijelentette, hogy elhatárolódik az Európai Parlament döntésétől, mivel az ellentétes az ajánlásával. "Csalódottságra ad okot, hogy a legközelebbi szövetségesünkkel kilenc évig tartó tárgyalás eredménye olyan megállapodás, amely megosztja az Európai Parlamentet" - mondta a képviselő.

Az új megállapodás értelmében az amerikai hatóságok az adatokat legfeljebb öt évig tárolhatják aktív adatbázisban, de már az első hat hónap elteltével az adatokat személytelenítik, azaz az utasok nevét és elérhetőségét kódolják. A dokumentum pontosan szabályozza, hogy az adatokhoz kik és milyen feltételekkel férhetnek hozzá.

Külön kitér a szöveg arra, hogy az utasok faji vagy etnikai hovatartozására, politikai véleményére, vallási vagy világnézeti meggyőződésére, egészségi állapotára, szexuális életére utaló kényes adatokat csak akkor használhatják fel az amerikai hatóságok, ha az adott személy élete veszélybe kerül. Amennyiben pedig az amerikai fél az uniós polgárok adatait nem megfelelően használja fel, utóbbiak jogorvoslattal élhetnek.

A parlament ugyanakkor elutasította azt a javaslatot, hogy a megállapodásról kérjék ki az Európai Bíróság véleményét. Az EU-tagországok belügyminiszterei a jövő heti luxemburgi találkozójukon várhatóan véglegesen jóváhagyják a megállapodást.