Látszólagos nyugalom fogadta a békefenntartókat Homszban

Vágólapra másolva!
Egy hét után most először van nyugalom a szíriai városban. Az ellenzék legfontosabb szövetsége ismét felszólította az ENSZ-t a katonai beavatkozásra Szíriában.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a közép-szíriai Homsz tartományba szombaton az ENSZ-megfigyelők - jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség. Az április 12-én életbe lépett tűzszünet betartásán őrködő ENSZ-megfigyelők vasárnap érkeztek Szíriába. Homsz előtt a dél-szíriai Deraában és a főváros, Damaszkusz több elővárosában jártak. Homsz egyike azoknak a tartományoknak, ahol a leghevesebb volt az erőszak: a felkelés kezdete, 2011. március közepe óta kilencezren haltak meg itt az ENSZ adatai szerint.

Az ENSZ-megfigyelők érkezése előtt azonban beszüntették a harcokat és a kormányerők tüzérségi támadását. A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ (OSDH) közölte, hogy több mint egy hét után most először van nyugalom a városban.

Az ENSZ közvetítésével létrejött fegyverszünet április 12-én lépett érvénybe, ennek ellenére a civil szervezet szerint azt rendszeresen megsértik, és eddig 200-an haltak meg. Arról is érkeztek jelentések, hogy a kormányerők aknavetőkkel támadták Homsznak a lázadók kezén lévő elővárosait a tűzszünet életbe lépése után.

A szíriai ellenzék legfontosabb szövetsége, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) ismételten felszólította az ENSZ-t szíriai katonai beavatkozásra. Közleményében arra kérte a múlt vasárnap Szíriába érkezett ENSZ-megfigyelőket, azonnal utazzanak Homszba, és próbálják meg megállítani a rendszer által elkövetett bűncselekményeket.

A hatóságok és az ellenzék kölcsönösen egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. Pénteken, az első ENSZ-megfigyelők Szíriában történt felvonultatása után öt nappal az OSDH szerint 49-en haltak meg erőszakos cselekményekben, közöttük 29 civil. Az OSDH szerint összesen legalább 11 ezren haltak meg, és több mint 100 ezer embert vettek őrizetbe 2011 március közepe óta Szíriában.