Offshore-ozásból származik a brit kormányfő tetemes öröksége

Vágólapra másolva!
Offshore-cégeken keresztül szedte meg magát David Cameron brit miniszterelnök apja. A 2010-ben elhunyt Ian Camerontól jelentős összeget örökölt a brit politikus, jóllehet ő maga is az offshsore-ozókkal szembeni szigorúbb fellépést szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

Adóparadicsomokba bejelentett befektetési alapokból szerezte vagyonát David Cameron brit miniszterelnök apja, aki 2010-es halála után 2,74 millió fontnyi (közel egymilliárd forint) örökséget hagyott a fiára - jelentette a Guardian brit lap. A lap szerint Ian Cameron teljesen legálisan üzletelt, de vállalkozásai a svájci Genfben és a panamai Panama Cityben működtek, amivel elkerülte, hogy jelentős összegeket kelljen adóznia hazájában.

Cameron családjának vagyonosodása az után került a figyelem középpontjába, hogy egyre többen követelik a kormánytagok adóbevallásainak nyilvánosságra hozását. Ez azonban csak éves bevételeikről számolna be, összegyűjtött vagy örökölt vagyonukról nem.

Néhai apja offshore-cégei azért lehetnek kínosak Cameronnak, mert ő maga beszélt az offshore-ozás ellen a közelmúltban, és a nagyobb cégek és vagyonos magánszemélyek adózási gyakorlatának szigorúbb ellenőrzését szorgalmazta.

A brit lap szerint az idősebb Cameron - akinek vagyonát 2009-ben 10 millió fontra becsülték - érdekelt volt egy Panamában, egy Jersey szigetén, illetve egy Genfben létrehozott befektetői alapban, a panamai - amelynek maga volt az alapítója - jelenleg is működik, többnyire Apple, Unilever és Coca-Cola részvényeket birtokol.