Meghalt egy tüntető Bahreinben

Vágólapra másolva!
A tüntetők és a rendőrök néhány kilométerrel a szahíri Forma-1-es pálya mellett csaptak össze az éjszaka. A pálya környékén egyre több a rendőrautó. Az összecsapásoknak már halottjuk is van.
Vágólapra másolva!

Ismét összecsapások voltak szombatra virradó éjszaka Bahreinben több síita faluban kormányellenes tüntetők és a rohamrendőrök között, nem messze Szahírtól, ahol szombaton a Forma-1-es autóverseny időmérő edzéseit tartják.

Aktivisták szerint egy embert lelőttek az éjszakai összecsapásokban, a holttestét nem messze a fővárostól, egy síita faluban találták meg. Az ellenzéki aktivisták szerint a harmincas éveiben járó férfit a kormányzati erők ölték meg.

A bahreini belügyminiszter a Twitteren erősítette meg, hogy valóban találtak egy holttestet Sakúra településen, a rendőrség vizsgálja az esetet.

Többtucatnyian tüntettek a pályától néhány kilométernyire fekvő Karzakanban, al-Málikíjában, Dumisztánban és Szadában. Fiatalok autógumikat gyújtottak fel, és Molotov-koktélokkal dobálták a rendvédelmi erőket. A rendőrök könnygázzal próbálták megakadályozni, hogy a tüntetők eljussanak a tavaly februárban kezdődött demonstrációsorozat központi fővárosi helyszínére, a Gyöngy térre.

Az alkotmányreformot követelő síita ellenzék szervezetének ismétlődő tüntetései miatt megerősítették az autóverseny biztonsági intézkedéseit. A helyszínen lévő újságírók a versenypályához vezető úton mintegy nyolcvan rendőrautót számoltak össze.

Szalman bin Hamad al-Kalifa koronaherceg pénteken újságírók előtt kijelentette, hogy a Forma-1-es futam elhalasztása csak a "szélsőségeseket" erősítené. A Bahreini Újságíró-szövetség elnöke korábban az [origo]-nak azt mondta: "A bahreiniak jó része úgy gondolja, a mostani Forma-1-es futam nem más, mint a nemzetközi közösség ajándéka egy olyan rezsimnek, amely nem tartja tiszteletben a saját népe jogait".

A bahreini hatóságok több külföldi újságírót nem engedtek be az országba. A bahreini információs minisztérium azt közölte, hogy a politikai újságírókat szívesen látja a Forma-1-es nagydíj után, és logisztikai gondokkal indokolta, hogy a Sky News, a CNN, a Reuters és a Financial Times munkatársai miért nem kapták meg a belépéshez szükséges vízumot.