Védelmi pénzt fizetett a maffiának Berlusconi

2012.04.24. 22:54

Meg akarta akadályozni saját maga és családtagjai elrablását, ezért inkább fizetett a Cosa Nostra maffiának a hetvenes évek közepén Silvio Berlusconi, későbbi olasz miniszterelnök.

Silvio Berlusconi, volt olasz kormányfő a hetvenes évek közepén nagy összeget fizetett a szicíliai maffiának cserébe saját és családja védelméért - írja a brit Guardian online kiadása az olasz legfelsőbb bíróság keddi ítéletére hivatkozva. A bíróság szerint a politikus egyik bizalmasa közvetített a maffia és az akkor még üzletember Silvio Berlusconi között.

Marcello Dell'Utri szenátor összekötő csatornaként működött a Cosa Nostra és Berlusconi között. A semmítőszék márciusban semmissé nyilvánította a maffia-kapcsolatai miatt Dell'Utri ellen indított pert, amelyben a szenátort másodfokon hét évi szabadságvesztésre ítélték. A perben bizonyítást nyert, hogy a szicíliai Dell'Utri közvetítői tevékenységet folytatott a maffia és a feltörekvő milánói üzletember között. Ennek köszönhetően a maffia főnökei"védelmet" kínáltak Berlusconinak. Cserében Berlusconi médiabirodalma, a Fininvest védelmi pénzt fizetett, mert így  akarta elkerülni, hogy őt magát vagy családtagjait elrabolja az alvilági szervezet.

Dell'Utri időközben Berlusconi jobbközép pártjának szenátora lett. Berlusconi csak a 90-es években szállt be az olasz politikába, addigra sikeres nagyvállalkozóvá vált az építőiparban és a médiában.