Kitiltják a nagy testű kutyákat egy kínai városból

Vágólapra másolva!
Az idén november elsejétől minden lakosnak csak egy kutyája lehet, a nagy testű és a veszélyesnek tartott kutyákat pedig elszállítják a kínai Harbin városából. Az utóbbi kategóriába tartoznak a labradorok és a golden retriverek is. A helyi vezetés szerint túl sok kutya van a városban, és sokan félnek is tőlük.
Vágólapra másolva!

Csupán egy kedvenc, ötven centiméternél nem magasabb, hetven centiméternél pedig nem hosszabb kutya tartható november elsejétől az észak-kínai Harbinban. Emellett 49 veszélyesnek minősített fajtát - köztük a labradorokat, a németjuhászokat és a golden retrievereket - tiltanak ki a városból.

A meglévő nagy testű kutyák sem maradhatnak, azokat november elsejéig kell eltávolítani Harbinból. Ha ezt a gazdák maguk nem teszik meg, a rendőrség gyűjti be az állatokat, és más városokban lévő szervezeteknek és magánszemélyeknek adományozza azokat.

A rendelkezéssel a csaknem 11 milliós város növekvő háziállat-állományának kíván határokat szabni a helyi vezetés, jelenleg ugyanis a százezret közelíti a kutyák száma. A statisztikák szerint az év első két hónapjában 1300 esetet jelentettek, amelyben kutya embert harapott meg, a helyi lakosok pedig egyre inkább tartanak az állatoktól. A rendelkezést a kutyatulajdonosok mellett állatvédő szervezetek is ellenzik, az interneten, nyílt levélben és az utcán tiltakoznak az új előírások ellen, mindeddig sikertelenül.

Az ázsiai országban nem ez az első, kutyákat érintő szabályozás. Pekingben már 2006 óta szabályozzák hasonlóképp a kutyatartást, vagyis családonként csak egy, 35 centiméternél nem magasabb kedvenc megengedett. A korlátozást az után vezették be, hogy a statisztikák szerint 2006-ban több ezren haltak meg veszettség következtében. A kelet-kínai Sanghajban 2011 májusa óta szintén csak egy kutya engedélyezett háztartásonként.