A családja lökte még mélyebbre a telhetetlen nagyurat

A kínai bukott főnök Bo Xilai, fia Bo Gauga és felesége
Vágólapra másolva!
Fia európai diáklányokkal kéjelgett a legdrágább egyetemeken, felesége talicskával hordta a pénzt külföldre, rokonai pedig óriáscégekben jutottak vezető pozíciókhoz - ilyen pletykák miatt szorul egyre jobban hurok Kína egyik legnagyobb politikai botrányának főhőse, Po Hszi-laj nyaka körül. Po Kína legbefolyásosabb emberei közé készült, mára viszont mindent elvesztett, valószínűleg telhetetlensége lett a veszte.
Vágólapra másolva!

Napról napra jobban szorul a hurok a kínai politikai elit kegyvesztett csillagának, Po Hszi-lajnak a nyaka körül, akit a modern Kína leglátványosabb politikai hadjáratában állítottak félre az ország vezetői március közepén. A méregkeveréssel, zsarolással, korrupcióval és kémtörténetekkel feltupírozott történet a napokban újabb fordulatokat vett, miután a kínai kormány látványosan nekilátott Po hatalmi bázisának lebontásához. A néhány hónapja még Kína legfelső vezetői testületébe készülő politikus pokoljárása elérte családtagjait és leghűbb embereit is: a háttérben titokzatos cégbirodalmak és külföldre talicskázott vagyonok bukkantak fel.

A populista módszereivel, a kommunista propagandát feltámasztó vörös dalárdáival és diktatúrákat idéző tisztogatásaival elhíresült politikus Kína őszi vezetőváltása során akart a legnagyobb hatalmú bizottságba, az elnök emberei közé bekerülni, de belebukott egy februárban kipattant botrányba. A zavaros ügy azzal indult, hogy a Po Hszi-laj által párttitkárként irányított város rendőrfőnöke megpróbált disszidálni egy amerikai konzulátuson, majd állítólag kiteregette a politikus szennyesét az USA diplomatáinak és a pekingi vezetésnek is. Pót március 15-én megfosztották tisztségeitől, és azóta titokzatos vizsgálat folyik ellene (a botrány kirobbanásáról itt, Po nagyhatalmi álmairól itt olvashat bővebben).

Több feltételezés is létezik arról, hogy mi történt. Az egyik teória szerint Po botrányának hátterében egy Neil Heywood nevű angol üzletember halála áll, akit tavaly novemberben találtak holtan a Po által vezetett nyugat-kínai Csungking városának egyik szállodájában. A gyanús gyorsasággal elhamvasztott férfi több mint egy évtizede Po Hszi-laj családjának közeli barátja volt, de az utóbbi években a gyanú szerint üzleti konfliktusa adódott Po feleségével (Heywood szerepéről itt talál részleteket). A kínai hatóságok április elején a brit üzletember meggyilkolásával vádolták meg az asszonyt, családjának kétes üzleti ügyei pedig árnyékot vetettek Póra is.

Minden családtagnak jutott valami

Az ügyben folyó nyomozás és a sajtóban keringő értesülések egyre élesebben kirajzolják Po Hszi-laj kiterjedt rokonságának birodalmát, amely a gyanú szerint évtizedek óta sikeresen váltotta pénzre Po politikai hatalmát. A New York Times szerint öccse, Po Hszi-cseng például épp akkor szerzett tulajdonrészt a csungkingi vízművek egyik leányvállalatában, amikor Po polgármesterként a cég támogatását kezdte sürgetni. Hasonló ügyletek történtek karrierjének korábbi szakaszában is, amikor még az északkelet-kínai Dalian városának polgármestere volt: ott egy elektromos cikkeket gyártó cégcsoport fejlesztését tette prioritássá, amelyet korábban szintén öccse birtokolt.

Bátyja, Po Hszi-jong szintén egy hatalmas cég vezetője volt, bár nem egyértelmű, hogy ezt Po Hszi-lajnak köszönheti-e. A férfi mindenesetre álnéven irányította az Everbright Holdings nevű kínai állami vállalatot, amelynek az ország egyik legnagyobb bankjában és sok más cégben is befolyásoló hatalma van. A Hongkongban bejegyzett állami cégtől Po Hszi-laj bátyja évente 1,7 millió dolláros fizetést és 25 millió dolláros részvényopciót kapott. Mikor a sajtó kiderítette, hogy az álnéven bejegyzett férfi Hszi-laj testvére, és a kormány vizsgálóbizottságot küldött a nyakára, a férfi azonnal lemondott tisztségéről. A hongkongi Apple Daily napilap szerint testvérei mellett Po feleségének nővérei is több nagy, Hongkongban bejegyzett céget irányítanak.

A legnagyobb feltűnést mégis a politikus külföldön tanuló fia, a 24 éves Po Guagua keltette. Az Oxfordban végzett, most az amerikai Harvardon tanuló fiú az interneten terjedő képek és pletykák szerint valódi milliomos playboyként él, miközben apja otthon a kommunista szlogenekkel játszotta az egyszerű emberek megváltóját. A Time magazin szerint a fiút 2009-ben a Nagy-Britanniában tanuló kínai fiatalok 10-es toplistájába is beválasztották, az interneten pedig tömegével keringenek róla a vad oxfordi partikon készült képek, amelyeken európai lányokkal erotikus helyzetekben látható. A Wall Street Journal korábban azt írta róla, hogy egyszer egy tűzpiros Ferrarival vitte el egy körre az USA pekingi nagykövetének lányát, az USA-ban pedig háromszor is megbüntették gyorshajtás miatt egy fekete Porsche volánja mögött. 2010-ben egy céget is elindított 320 000 dolláros alaptőkével, bár ettől később megvált.

Forrás: AFP/Eyepress
Po Hszi-laj feleségével és fiával

Po Hszi-laj kritikusai már korábban is számon kérték, hogy miből fizeti fia méregdrága nyugati tanulmányait és fényűző életmódját, ő azonban azt állította, hogy a gyerek ösztöndíjat nyert az egyetemre. Bukása után fia is közleményben vette védelmébe az apját, tagadva a fényképeken megörökített partikat és a Ferrariról szóló pletykákat: azt állította, hogy tanulmányát és megélhetését az ösztöndíjakból és az anyjától kapott pénzből fizeti.

A feleség a legkínosabb

A fiú anyjának, Po Hszi-laj második feleségének, Gu Kaj-lajnak az anyagi ügyei is zavarosak. Az 53 éves Gu már az 1990-es években híres ügyvéd volt, a New York Times szerint ő volt az első kínai ügyvéd, aki megnyert egy nagy nemzetközi csalási pert egy amerikai nagyvállalattal szemben. Ettől valóságos celebbé vált, akiről még tévésorozat is készült; azt azonban kevesen tudták róla, hogy miközben férje politikai vezető lett, ő a gyanú szerint jogi tanácsadó cégével egyengette a férje által vezetett városokban a jól fizető üzletemberek útját, és ebből busásan meg is gazdagodott.

A New York Times szerint jogi tanácsadó tevékenysége Dalian városában, majd Pekingben és Csungkingban is szorosan összefonódott férje hatalmával. Aki valamilyen komoly üzletet vagy befektetést akart véghez vinni férje birodalmában, annak a feleség jogi tanácsadó cégén keresztül vezetett az útja. Egy kínai újságíró cikksorozatot is írt a visszás helyzetről, de a New York Times szerint 6 év börtön lett a jutalma, azóta pedig Kanadában bujkál.

A New York Times, a Guardian és a Telegraph meg nem nevezett, de az ügyet állítólag jól ismerő forrásai szerint a feleség, Gu Kaj-laj pénzügyei vezettek közvetve Po Hszi-laj bukásához is. Amikor februárban Po rendőrfőnöke az amerikai konzulátusra menekült, a források szerint arról számolt be az amerikai diplomatáknak, hogy Po felesége több százmillió dollárt próbált illegálisan külföldre utalni. Itt jött a képbe a nő európai kapcsolata, Neil Heywood angol üzletember, akinek a külföldi utalásokat kellett volna intéznie, azonban - állítólag - a megbeszéltnél nagyobb részesedést akart az ügyletből.

Forrás: AFP
Po Hszi-laj populista volt, aki szerette a kommunista nosztalgiát

Méregkeverő ügyvéd

A Telegraph úgy tudja, hogy Csungking rendőrfőnökének az asszony elismerte, ő ölte meg az angolt a szállodában, miután konfliktusba került vele. Po Hszi-laj rendőrfőnöke állítólag megtudta, hogy az asszony ciánnal mérgezte meg az angolt, bár az nem egyértelmű, hogy a nő miért akart végezni a férfival. "Hátborzongató jelenet volt. Heywood kiköpte a ciánt, ezért új adagot kellett adni neki" - írta a Telegraph a rendőrfőnök vallomását ismerő diplomatákra hivatkozva. A rendőrnek azután kellett menekülnie, hogy szembesítette főnökét, Po hszi-lajt a bűnténnyel, és azzal, hogy tudja, a gyilkosságot a férj a hatalmával visszaélve megpróbálta eltussolni.

Hogy pontosan mi volt a feleség és az angol között, azt megerősített forrásokból nem lehet tudni, de a kínai hivatalos hírügynökség, a Xinhua is azt írta, hogy üzleti érdekeik ütköztek. A pletykák szerint Heywood lehetett Gu Kaj-laj kijáróembere, a nő ugyanis a 2000-es évek eleje óta céget vezetett Nagy-Britanniában is, amely Heywood otthonának közelében volt bejegyezve. Gu rengeteg időt töltött Angliában az elmúlt évtizedben, és erős a gyanú, hogy oda menekítette ki a Kínában felhalmozott vagyonát.

Korrupciós vizsgálat és lehallgatási botrány

A Guardian szerint Heywood és Gu kapcsolata már 2007-ben elhidegült, amikor a kínai központi kormánynak gyanús lett a nő, és korrupciós vizsgálat indult ellene. A lap az angol férfi barátaitól úgy tudja, hogy Heywood sokat mesélt erről az időszakról: állítólag arról beszélt, hogy a kínai ügyvédnő paranoiddá, instabillá vált, és mindenkit meg akart esketni, hogy hű marad hozzá.

A New York Times szerint Po mindenkit lehallgatott, akit tudott, és városában, Csungkingban is a telefonok tömeges lehallgatásával szilárdította meg hatalmát, számolta fel az állítólagos bűnszervezeteket. A hatalom felső köreibe készülő politikus azonban olyan messzire ment, hogy a Kínai Kommunista Párt belső köreinek telefonjait is megpróbálta lehallgatni. Amikor pedig tavaly augusztusban Hu Csin-tao, Kína elnöke egy korrupciós vizsgálat ügyében felhívott egy Csungkingba tartó ellenőrt, a kínai titkosszolgálat érzékelte, hogy az elnök beszélgetését valaki lehallgatja.

Forrás: AFP/Liu Jin
Po (az első sorban, bal szélen) a felsővezetésből hullott ki

A New York Times szerint emiatt a fiaskó miatt jutott arra a kínai vezetés, hogy a hatalomra törő Po Hszi-laj nem alkalmas vezetőnek, hiszen még a csúcsvezetőket is alattomos módszerekkel figyeli meg. Így kezdődött el a vizsgálat és a botránysorozat, amely végül a politikus bukását okozta. Eltávolítása után pedig a kínai vezetés nem állt meg Po menesztésénél - nekilátott egész hatalmi bázisának lerombolásához.

Miközben a "súlyos fegyelmi kihágásokkal" gyanúsított Po Hszi-laj és gyilkossággal gyanúsított felesége ismeretlen helyen várja az ellenük indított vizsgálat végét, Po egykori politikai birodalmában egymás után hullanak a fejek. A hivatalos kínai média nem verte nagydobra, de a New York Times csungkingi forrásai szerint sorra kerülnek börtönbe az egykori polgármester és pártfőtitkár bizalmi emberei.

Március óta többek között letartóztatták az egykori tartományi párttitkár helyettesét, aki közel egy évtizede tartozott Po Hszi-laj belső köréhez. Egy hozzá közelálló rendőri vezető szintén börtönbe került, és a tartományi pártbizottság nagyhatalmú szervezési osztályának főnökét, valamint egy, az ügyben központi szerepet játszó kerületi pártfőtitkárt is leváltottak. Po régi bizalmasainak helyére más kínai tartományokból érkeztek tisztviselők, amivel teljesen lefejezik hatalmi bázisát.

Tudatos kommunikációs hadjárat

Bár a Po Hszi-laj ügyében folyó nyomozásról és a botrány hátteréről író brit és amerikai lapok az információkat az ügyre rálátó, a nyomozás részleteit ismerő forrásoktól veszik, rendre felmerül a gyanú, hogy a kiszivárogtatott információkat a kínai vezetés tudatosan adja közre Po lejáratására. A legfelső pártvezetés sok nyugati elemző szerint egyértelműen meg akarja buktatni a babérjaikra törő Po Hszi-lajt.

Kínában, ahol a sajtót és az internetet is keményen ellenőrzi az állami cenzúra, szokatlan, hogy folyamatosan ilyen részletek kerülnek napvilágra egy magas beosztású vezető sötét ügyeiről, mindez amerikai újságírók szerint azt sejteti, hogy az információ adagolása tudatos. A Time magazin külön cikkben is megemlékezett arról, milyen különös módon szivárogtatják nekik az információt a magukat függetlennek mondó, az ügyre rálátó belső emberek. A Po Hszi-lajról és családjáról napvilágra került értesüléseket - még ha több különböző forrás is megerősítette őket - fenntartásokkal kell kezelni.