Obama figyelmeztette Észak-Koreát

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök szerint annak ellenére, hogy Észak-Korea köteles betartani a nemzetközi jatékszabályokat, rakétaákísérleteivel provokál, ezzel az elszigeteltségét erősíti.
Vágólapra másolva!

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke hétfőn Noda Josihiko japán miniszterelnökkel tárgyalt Washingtonban, és az ezt követő közös sajtóértekezleten figyelmeztetett egy újabb phenjani nukleáris kísérlet veszélyeire.

Az amerikai elnök közölte, lejárt a provokációk korszaka, s az ilyen cselekmények csak az ázsiai ország elszigeteltségét erősíthetik. Obama szerint nem lehet a végtelenségig a sztálini ország "jó magaviseletére" várni. Obama szerint Észak-Korea is köteles betartani a nemzetközi szabályokat, de nem bocsátkozott jóslásokba, hogy Phenjan valóban újabb kísérleti atomrobbantásra készül-e.

Phenjanban egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy csaknem teljesen befejezték az ország harmadik, föld alatti nukleáris robbantásának előkészületeit. Észak-Korea az év elején még azt ígérte, hogy visszaengedi az országba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértőit, felfüggeszti az urándúsítást és más intézkedéseket foganatosít, ha élelmiszert kap az Egyesült Államoktól. Washington vállalta, hogy 240 ezer tonna élelmiszert szállít Észak-Koreának, ám áprilisban felfüggesztette az Észak-Koreának szánt élelmiszersegélyt, mondván, Phenjan megsértette azt a megállapodást, amelynek értelmében tartózkodni fog a rakétaindítástól.

Az Egyesült Államok mellett a térségbeli és a nyugati országok is azt gyanítják, hogy Észak-Korea a műholdfelbocsátás ürügyén újabb kísérletre készül nagy hatótávolságú rakétával. A rakétaindítás azonban megsérti az ENSZ határozatát, amely megtiltja Phenjannak, hogy atomkísérleteket hajtson végre vagy ballisztikus rakétákat teszteljen. Barack Obama amerikai elnök korábban jelezte, hogy Phenjan keményebb szankciókra számíthat, ha kitart az ezzel kapcsolatos terve mellett.