A Freedom Towerként is emlegetett One World Trade Center fém tartóoszlopainak magassága meghaladta az Empire State Building kilátószintjének nettó 381 méteres magasságát is.

A 2001. szeptember 11-én megsemmisített Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén épülő öt torony legnagyobbika a legmagasabb épület New Yorkban. A Freedom Towerként is emlegetett One World Trade Center (1 WTC) fém tartóoszlopainak magassága meghaladta az Empire State Building kilátószintjének nettó 381 méteres magasságát. Az épület, amikor a tervek szerint 2014 elejére elkészül, összességében meghaladja majd az 541 métert, amellyel az Egyesült Államok legmagasabb épülete lesz.

A torony - a csúcsán lévő antennával együtt - 1776 lábra emelkedik majd ki a talajszintből, ami szimbolikus jelentőségű, mert ez megegyezik azzal az évszámmal, amikor kikiáltották az ország függetlenségét. Az  Egyesült Államok legmagasabb épülete jelenleg a chicagói Willis-torony, amely kis híján 442 méter magas.

Forrás: AFP/Spencer Platt
Épül a Freedom Tower

A One World Trade Center egy nappal az ikertornyok lerombolását elrendelő Oszama bin Laden likvidálásának első évfordulója előtt utasította maga mögé az Empire State Building legmagasabb szintjét. Antenna nélkül az új torony 417 méteres lesz, pontosan annyi, mint az eredeti WTC. 

Az amerikai kontinens legmagasabb építménye egyébként a torontói CN-torony, amely az antennáival együtt több mint 553 méteres. A nyugati félteke legmagasabb ember alkotta építménye a kevés híján 629 méteres KVLY-TV televíziós antenna az észak-dakotai Blanchardban, a  legmagasabb épület pedig a 2010-ben átadott, több mint 828 méteres, dubaji Burdzs Kalifa-torony.

A WTC két, leomlott ikertornyának helyén, a mintegy 3000 áldozat tiszteletére létrehozott emlékhelyet 2011. szeptember 11-én adták át. A támadás helyén épülő múzeumot idén nyitják meg a látogatók előtt, az új WTC-komplexumhoz tartozó öt felhőkarcoló közül az utolsókat pedig valamikor az évtized közepén.