A Bugey erőművet motoros siklóernyővel körberepülő aktivista így akarta felhívni a francia elnökjelöltek figyelmét arra, hogy szerinte biztonságos atomenergia nem létezik. Landolás után azonnal őrizetbe vették.

Motoros siklóernyővel körberepülte egy Greenpeace-aktivista szerdán a Franciaország középső részén található bugey-i atomerőművet, füstbombát helyezett el az egyik reaktor tetején, majd a létesítmény területén landolt, ahol azonnal őrizetbe vették - közölte a helyi csendőrség.

A környezetvédő szervezet szerint az akció célja az volt, hogy a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulója és az elnökjelöltek szerda est tévévitája előtt felhívják a figyelmet a nukleáris katasztrófa kockázatára.

"Egy külső támadást, egy repülőgép lezuhanását akartunk illusztrálni. Hogy a jelöltek tudomásul vegyék: biztonságos atomenergia nem létezik" - közölték a Greenpeace képviselői.

Az atomerőműveket működtető Electricité de France (EDF) szerint a létesítmény biztonsága egy pillanatig nem volt veszélyben az akció miatt.