Csütörtök hajnalban lépnek be Szíria területére a TEK munkatársai

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség közleménye szerint a terrorelhárítók megkapták a szíriai vízumot, és már kedden este megérkeztek a közel-keleti térségbe, ahol a hétvégén két magyart elraboltak. Korábban azt közölte a TEK, hogy munkatársai már kedd este megérkeztek az országba.
Vágólapra másolva!

A szír hatóságok hozzájárultak a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) szakembereinek beutazásához, és szorosan együtt fognak működni velük az elrabolt magyarok felkutatása érdekében - közölte szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A TEK azt jelentette, hogy kijelölt egysége már kedden este megérkezett a közel-keleti térségbe. A kiutazók munkáját a TEK kríziskezelő központja koordinálja. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a Terrorelhárítási Központ munkatársai várhatóan csütörtök hajnalban lépnek be Szíria területére. A tervek szerint csütörtökön Magyarország damaszkuszi nagykövete - a térség kormányzójával együtt - abba a régióba utazik, ahol elrabolták a két magyar férfit. Arra a kérdésre, hogy lehet-e tudni, hogy az elraboltak valóban a Mol vagy a Mol egyik leányvállalatának alkalmazottai, a szóvivő azt válaszolta: nem rendelkezik felhatalmazással arra, hogy a két magyar férfi bármilyen adatát is közreadja.

Szijjártó Péter szombaton közölte, hogy ismeretlen fegyveresek elraboltak két magyar állampolgárt Szíriában. A fegyveresek egy rablás után találtak rá a magyarokra, akiket magukkal hurcoltak, de a Terrorelhárítási Központnak konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak. A mentőakció késlekedett, mert a TEK-esek először nem kaptak vízumot az országba, ezt csak kedd estére sikerült elintézni.

Közben a TEK válságstábja beszerezte annak a telephelynek az ipari kamerás felvételeit, ahol a magyar állampolgárok dolgoztak, és ahonnan elrabolták őket - olvasható a közleményben. A felvételek elemzése és értékelése jelenleg is folyamatban van. A TEK válságstábja szerint a beszerzett információk alapján jók az esélyek a túszhelyzet békés megoldására, annak ellenére, hogy a térségben polgárháborús helyzet áll fenn. A kormány honlapján olvasható tájékoztató szerint Magyarország Szíriát a beutazásra nem javasolt országok közé sorolja, a fegyveres összetűzésekre és a helyzet bizonytalanságára való tekintettel. A Szíriában tartózkodó magyar állampolgárokat a Külügyminisztérium már korábban figyelmeztette, hogy fontolják meg az ország mielőbbi elhagyását.