Meghalt Erőss Zsolt társa a Himalájában

Meghalt Horváth Tibor, a 2012-es Magyar Annapurna Expedíció egyik hegymászója,
Vágólapra másolva!
Irtózatos erejű jéglavina sodorta el Horváth Tibor hegymászót a 2012-es Magyar Annapurna Expedíción - adta hírül hétfőn az expedíció hivatalos közelménye.
Vágólapra másolva!

"Szomorúan tudatjuk, hogy a 2012-es Magyar Annapurna Expedíció egyik hegymászója, Horváth Tibor halálos balesetet szenvedett ereszkedés közben. A 6800 méteres táborból lejövet, egy szombat délutáni rádiós helyzetjelentés után Tibor többet nem jelentkezett. A II-es és a III-es tábor között, az útvonal legveszélyesebb szakaszán egy irtózatos erejű jéglavina sodorta el" - olvasható Erőss Zsolt és Horváth Tibor blogján.

Az Annapurna 2012 Expedíció Hivatalos közleménye szerint Horváth Tibor május 5-én délelőtt visszaindult az alaptábor felé a 6800 m-es felső III-as táborból. A II-es tábor felett lévő (az egész útvonal legveszélyesebb részének számító) kuloárból jelentkezett rádión du 4 órakor. Elmondta, hogy halad a kettes tábor felé, rossz látási viszonyok mellett és olykor mellig érő friss hóban. Arról is beszámolt, hogy a korábban ott lévő fix kötél egy szakasza hiányzik (valószínűleg a gyakori lavinák szakították le). Mindamellett bizakodó volt a továbbhaladást illetőleg.

Horváth Tibor azonban nem érte el a II-es tábort, és nem jelentkezett többé rádión sem. A jelzett területek átvizsgálása hétfő reggelre megtörtént, és a közlemény szerint egyértelműen megállapítható, hogy egy jéglavina az alsó kötélszakaszt is leszakítva Tibort elsodorhatta és maga alá temette.

Erőss csúcstámadása meghiúsult

A 2012-es magyar Annapurna-expedíció március 28-án indult el a 8091 méter magas Annapurna meghódítására. Erőss Zsolton kívül Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós sorozat tagjai vállalkoztak a veszélyesnek tartott hegy megmászására. Erőss Zsolt egy többtagú nemzetközi csoporttal szombat éjjel indult el a négyes számú, csúcstámadó táborból, de hamarosan a visszafordulás mellett döntött, és megkezdte a leereszkedést a hegyről.

Forrás: MTI/Földi Imre
Az expedíció előtti sajtótájékoztatón készült képen balról jobbra: Horváth Tibor, Erőss Zsolt, Kollár Lajos és Mécs László

Horváth Tibor már szombaton délután a 6800 méter magasan lévő hármas táborból elindult lefelé. Közben Mécs László az alaptáborból az 5500 méter magasban fekvő kettes táborba indult, hogy ott találkozzon a két hegymászóval. Egy 2007-es kimutatás szerint a Föld legmagasabb hegyei között az Annapurna a legveszélyesebb.

Az Annapurna a Himalája egyik nagy hegycsoportja Nepál területén. Hat nagyobb csúcsa van, közülük az Annapurna I. magassága 8091 méter, ezzel a Föld 10. legmagasabb hegye. 1950-ben hódították meg először Maurice Herzog és Louis Lachenal francia hegymászók (ezzel ez lett a világ első nyolcezrese, amire sikerült valakinek feljutni). A világ egyik legveszélyesebb hegyének tartott Annapurnán április-májusban javasolják a mászást. A hegymászók egyharmada nem jutott le élve a hegyről: a statisztikák szerint legnagyobb részük lavina áldozata lett, a többiek általában lezuhantak vagy kihűltek.