Al-Kaida-merényletet hiúsított meg a CIA

Vágólapra másolva!
Az amerikai központi hírszerzés (CIA) nemrég Jemenben lecsapott az al-Kaida terrorszervezet egy tagjára, aki arra készült, hogy Oszama bin Laden megölésének évfordulója környékén felrobbantson egy Egyesült Államokba tartó repülőgépet.
Vágólapra másolva!

Meg nem nevezett amerikai illetékesek szerint a bomba ugyanaz a ruhába építhető fajta volt, amellyel 2009 karácsonyán egy nigériai férfi megpróbált felrobbantani egy utasszállítót Detroit fölött. Az a szerkezet nem lépett működésbe, a mostani azonban egy finomított változat - írta a Guardian brit napilap internetes verziója az AP hírügynökség jelentésére hivatkozva.

A jemeni férfi még nem választotta ki a célpontját, a repülőjegyét sem vette meg, amikor a CIA közbelépett, és megszerezte a bombát. Egyelőre nem világos, mi történt a feltételezett merénylővel - írja a Guardian.

A lap megjegyzi, az akciót úgy folytatták le, hogy az amerikai hatóságok közben azzal nyugtatták a közvéleményt: nem tudnak Oszama bin Laden megölésének évfordulójára időzített al-Kaida-merénylettervről. Bin Ladent 2011. május 1-jén lőtték le amerikai kommandósok abban a pakisztáni házban, ahol évek óta bujkált.

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) most azt vizsgálja, hogy a bomba átcsúszhatott volna-e az utóbbi években tovább szigorított reptéri biztonsági ellenőrzéseken. Mivel a szerkezet fémet nem tartalmaz, a detektoros kapuk elvileg átengedhetik, de kérdés, hogy az új testszkennerekkekl észrevehető-e.

Az AP már a múlt héten tudomást szerzett a Jemenben történtekről, de az amerikai hatóságok kérésére nem közölte az információt azonnal, mivel a legérzékenyebb hírszerzési műveletek akkor még tartottak. A keddre tervezett hivatalos közlést azonban már nem volt hajlandó megvárni a hírügynökség.