Zalai fiú főz sört II. Erzsébet ünnepségére

2012.05.08. 18:21

A brit sörfőzdéknek presztízskérdés, hogy a királynő idei gyémántjubileumára különleges sörrel álljanak elő. A II. Erzsébet előtt tisztelgők sorához csatlakozott egy olyan dél-angliai sörfőzde is, ahol magyar szálra bukkantunk. Horváth Tibor olyan országban találta meg a helyét egy sörfőzde vezetőjeként, ahol a sör nemzeti italnak számít.

A királynő trónra lépésének gyémántjubileumát számtalan partin, utcabálon és fogadáson ünneplik idén Nagy-Britanniában, ami természetesen az alkohol iránti keresletet is megnöveli. II. Erzsébet tiszteletére a sörfőzdék is mozgósították magukat, és különleges receptekkel készülnek a nagy eseményre, amelynek a fénypontja június első hétvégéjén lesz. Ennek a vérbeli brit történetnek is van magyar szereplője, hiszen a gyémántjubileum ünneplői olyan sörrel is koccinthatnak, amely egy magyar vezetésű sörfőzdéből érkezik Ramsbury dombjairól.

A különleges, The Queen of Diamonds (A gyémántok királynője) névre keresztelt sörből mindössze egy-két főzetnyi készül - mondta az [origo]-nak Horváth Tibor, a Ramsbury Brewery vezetője. A sört már most árulják, de az igazán fontos bemutatkozása a jubileum alkalmából rendezett utcai fesztiválokon, búcsúkon lesz majd.

Május elején Horváth Tibor főzdéjének a söre debütált a királyi pár előtt is Salisburyben, ahová II. Erzsébet és Fülöp herceg délnyugat-angliai körútja alatt látogatott el. A tiszteletükre rendezett bemutatón a Ramsbury Brewery is részt vett, és a főzde standjánál maga Fülöp herceg érdeklődött a sörökről. Horváth Tibor természetesen megkínálta a Queen of Diamondsszal, amelyet a herceg csak azért nem kóstolt meg, mert nem sokkal korábban már ivott mást az ebédjéhez.

Forrás: Ramsbury - Horváth Tibor

A Ramsbury Brewery magyar vezetéssel terjeszkedik

Miután azonban a királynő naptárát a gyémántjubileum alkalmából rengeteg utazás tölti ki, és az alattvalókkal való találkozás fontos helyszínei a vásárok, bemutatók és utcafesztiválok, elképzelhető, hogy Ramsbury söre a királyi kóstoláson is átmegy majd.

A Ramsbury Brewery tavaly is különleges főzettel tisztelgett a monarchia előtt: akkor Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője volt az apropó, a sör pedig a Will I Do nevet kapta. "A hosszú hétvégék általában megdobják a keresletet" - mondta Horváth Tibor, akinek a sörfőzdéje központi szerepet játszik majd a Ramsbury gyémántjubileumi ünnepségeken, hiszen szponzorálja is a rendezvényt, ahol az ételek és italok mellett különleges tűzijátékkal is készülnek.

"Mindent meg kell kóstolni, mielőtt kikerül a főzdéből" - mondta a munkája kihívásairól Horváth Tibor, aki bevallotta, szereti a sört, de a főzdében annyit kóstol, hogy munka után már inkább mást iszik. Zala megyéből, Zalalövőről indult, és először óceánjárókon próbált szerencsét felszolgálóként, majd az uniós csatlakozás után Angliában vállalt munkát. "Nem voltak elvárásaim, de keményen dolgoztam, és végül így sikerült" - foglalta össze az azóta eltelt éveket. Azt mondta, meg sem fordult a fejében, hogy hazajöjjön Magyarországra, hiszen az itteni fizetések meg sem közelítették azt a pénzt, amelyet külföldön kap. A beilleszkedés sem jelentett gondot, hiszen a hajókon jól megtanult angolul, és könnyen ismerkedik.

Forrás: Ramsbury - Horváth Tibor

Horváth Tibor sörcsapok társaságában

A Ramsbury Brewerynél két és fél éve dolgozik, kisegítőként kezdte napi négy órában, de gyorsan előlépett, szállítási menedzser lett, ma pedig már ő irányítja a sörfőzdét. Megtanulta a sörfőzést is, így ha a főzőmester éppen távol van, be tud ugrani helyette. A Ramsbury Brewery egészen kicsi főzde, jelenleg négy dolgozója van, és napi 1600 liter sört készítenek, idén azonban háromszorosára bővítik a vállalkozást, és lepárlóüzemet, valamint látogatóközpontot is létrehoznak.

Ramsbury félúton fekszik London és Bristol között. A térségben évszázadokra tekint vissza a sörfőzés. A főzde egy birtokon található, ahol évente kétezer tonna sörárpát termesztenek. A meszes talajnak köszönhetően pedig a térség legtisztább vizét adják az ott található források. A kettő kombinációja - állítják a sörfőzdében - egyedi ízt ad a söröknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK