Vacsora közben támasztanák fel az EU-t

Vágólapra másolva!
Május 23-án rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az uniós tagállamok, hogy tárgyaljanak az EU gazdaságának növekedési lehetőségeiről. A munkavacsorát két nappal az után hirdették meg, hogy hétvégén Franciaországban és Görögországban is azt üzenték a választók, hogy elegük van a megszorításokból.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak május 23-án az Európai Unió tagállamai - jelentette be kedden Herman Van Rompuy, a tanácskozások állandó elnöke. A csúcstalálkozó témája, hogy milyen lépésekkel lehet serkenteni a gazdasági növekedést az EU-ban. A találkozó informális jellegű lesz, várhatóan egy munkavacsorán vesznek részt a tagállamok vezetői.

A csúcstalálkozó időpontjának és témájának bejelentése mindössze két nappal az után történt, hogy a hétvégén a francia és a görög választások is a megszorításokat ellenző politikai erők előretörését hozták.

Franciaországban a szocialista Francois Hollande lett az elnök, akinek egyik legfontosabb kampányígérete az volt, hogy felül fogja vizsgálni az euróövezet tagállamait szigorú költségvetési politikára ösztönző paktumot. Hollande szerint a megszorítások helyett inkább a gazdasági növekedés elősegítésére kell koncentrálni (részletek ebben a cikkben).

A Dow Jones hírügynökség szerint a növekedés ösztönzésére olyan javaslatok hangzottak el eddig, mint például az, hogy biztosítsanak több forrást nagy infrastrukturális beruházásokra, illetve hogy nyújtsanak könnyen hozzáférhető hitelt a kisebb vállalkozásoknak.

Nyilatkozott kedden José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is, és arra szólította fel az uniós tagállamokat, hogy tegyenek meg mindent olyan kezdeményezések kidolgozása érdekében, amelyek segíthetik a gazdasági élénkülést. Sürgette emellett, hogy a már meglévő programokat is igyekezzenek minél szélesebb körben gyakorlatba iktatni, végrehajtani a tagországokban.