Ukrajna nem tartja meg a bojkottált jaltai csúcsot

Vágólapra másolva!
Ukrajna elhalasztotta a közép-európai államfők péntekre és szombatra tervezett jaltai csúcstalálkozóját, mivel a legtöbb meghívott - tiltakozásul a Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnökkel szembeni bánásmód miatt - lemondta részvételét.
Vágólapra másolva!

Bizonytalan időre elhalasztja Ukrajna a május 11-12-ére tervezett jaltai csúcstalálkozót - közölte az ukrán külügyminisztérium. A közép- és kelet-európai államfők 18. találkozóját mintegy tíz meghívott (köztük Áder János) azért mondta le, hogy így tiltakozzon a Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnökkel szembeni bánásmód miatt.

Olekszander Dikuszarov szóvivő az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint azt közölte: "mivel több európai vezető nem tud elmenni a jaltai csúcstalálkozóra, ezért Ukrajna úgy döntött, hogy azt egy későbbi időpontra teszi át."

A Krím-félszigeti Jaltában megtartandó csúcstalálkozóra Kijev húsz államfőt hívott meg, de számított José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének a részvételére is.

Ukrajna egyre erősödő elszigeteltséggel néz szembe. Több uniós vezető ugyanis nemcsak a jaltai csúcsot, hanem a nyári labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeit is bojkottálja az emberi jogok helyzetének alakulása miatt.

Julija Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés vádjával. Az 51 éves politikus súlyos porckorongbántalmakkal küszködik. Ügyvédjének közlése szerint április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, és eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, amelytől megsérült. Timosenko tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett.