Foglyok kínvallatását bizonyító videót akart megsemmisíteni a CIA

Vágólapra másolva!
A CIA titkos videófelvételei bizonyítják, hogy vízbe fojtásos technikával kínvallatták Oszama Bin Laden egyik társát - számol be a BBC. A CIA egyik vezetője meg akarta semmisíteni a felvételeket, mert a videón látszik, ahogy a fogvatartott sikítozik, és többször elhányja magát. A titkosszolgálati vezetője vitatja, hogy kínzás lenne ez a technika, és a kicsikart vallomások jelentőségével védekezik.
Vágólapra másolva!

Sikítozott és többször elhányta magát Oszama Bin Laden egyik társa, miközben vízbe fojtásos technikával vallatták, és erről a CIA több felvételt is készített - írja a BBC, amely szerint José Rodriguez, a CIA terrorizmus elleni központjának vezetője meg akarta semmisíteni a felvételeket.

A brit tévének adott interjúban a titkosszolgálati vezető azt mondta, hogy azért adott utasítást a felvételek törlésére, mert a munkatársait akarta megvédeni. Szerinte túlzás kínzásnak nevezni a vízbe fojtásos módszert, és hozzátette, hogy több merényletet is sikerült meghiúsítani az így kicsikart vallomásokkal.

A 2001. szeptember 11-i merényletek után meghirdetett terror elleni háború során az amerikai hadsereg és titkosszolgálat folyamatosan vett őrizetbe terroristagyanús személyeket, akiket titkos (köztük európai) börtönökben és a Kubától bérelt guantánamói támaszponton helyeztek el. Az ő vallomásaik kicsikarásához volt szüksége a CIA-nek a "kiterjesztett vallatási technikák"-ra, amelyeket a Bush-kormányzat kivett az alkotmányosan tiltott kínzások köréből, megengedve ezzel a hírszerzésnek, hogy igénybe vehesse ezeket a technikákat.

A waterboarding, vagyis a vízbe fojtás szimulálása is lehetővé vált. Ennek lényege, hogy a kihallgatandó személy fejére csuklyát, ruha- vagy szövetdarabot, esetleg celofánt helyeznek úgy, hogy az elfedje az arcát. A lekötözött fogoly arcára, vagyis a szövetdarabra ezután vizet öntenek. Hamar fulladásos reflex és heves halálfélelem lép fel a fogolyban, aki gyakran pánikba is esik.

Abu Zubajdah Pakisztánban elfogott al-Kaida-tagot 86-szor kínozták meg vízbefojtással. A felvételeken látszik, ahogy a fogvatartott összehányja magát, és sikoltozik. A CIA azzal védekezik, hogy a vallomás eredménye egy Los Angeles elleni meghiúsított al-Kaida merénylet volt, melyet Zubajdah vallomása alapján akadályoztak meg. Az a tény ugyanakkor, hogy hányszor kellett kínvallatni egyes elítélteket, nem mutatja az eredményesség látszatát. Hálid Sejk Mohamedet, a szeptember 11-i támadások kiötlőjét 183-szor vetették alá a vízbefullasztásos technikának.