Elkezdtek hazardírozni az euróval a görög politikusok

Vágólapra másolva!
Szerdán egyeztet a kormányalakításról a görög baloldali Szüriza szövetség vezetője, aki elveti a megszorításokat, és felmondaná az IMF-fel és az EU-val kötött görög megállapodást. Kérdés, megegyezik-e a hitelszerződést támogató pártokkal, vagy új választásokat kell majd kiírni Görögországban. Elemzők szerint minden eddiginél reálisabb a görög államcsőd, ami azt is jelenthetné, hogy veszélybe kerül az eurózóna.
Vágólapra másolva!

Megpróbál koalíciót alkotni a megszorításokat támogató pártokkal - jelentette ki a BBC szerint Alekszisz Ciprasz, a vasárnapi görög választásokon második Szüriza választási szövetség vezetője, habár az IMF-fel és az EU-val megkötött megállapodás felmondása a célja. A politikus korábban barbárnak nevezte a hitelmegállapodást.

Ciprasz öt pontban összegezte remélt koalíciója fő céljait újságírók előtt. Eszerint eltörlik az összes pénzügyi segélycsomaghoz kötött feltételt - különösképpen a fizetések csökkentésére vonatkozó vállalásokat -, megsemmisítik a dolgozók jogait megnyirbáló törvényeket, javítják a demokrácia és a társadalmi egyenlőség feltételeit, kivizsgálják a görög bankrendszert, amely 200 milliárd eurós segélyt kapott, illetve nemzetközi bizottságot hoznak létre a görög államadósság okainak kivizsgálására, és felfüggesztik a kölcsönök visszafizetését.

Azért próbálkozik a választáson második párt a kormányalakítással, mert a nyertes Új Demokrácia szövetség vezetője, Antonisz Szamarasz hétfőn lemondott erről. A vasárnapi választáson mind az Új Demokrácia, mind a harmadik, Paszok nevű pártszövetség jelentős veszteségeket szenvedett el. Mindkét párt hagyományos görög tömegpárt, amely nagykoalícióban próbálta meg keresztülvinni a pénzügyi segélyért az IMF és az EU által megkövetelt megszorításokat, de a szavazók ezt elutasították. A választásokon megerősödtek a radikális bal- és jobboldali pártok.

"Minden lehetőséget megpróbálunk, hogy egyetértésre jussunk elsősorban a baloldali pártokkal - közölte Ciprasz. Ha neki sem jön össze, akkor a harmadik párt - a Paszok - kap lehetőséget ugyanerre. Ha egyiküknek nem sikerül kormányt alakítania, ami herkulesi feladatnak tűnik, akkor újabb előrehozott választást írnak ki.

Elemzők szerint ezzel minden eddiginél valószínűbb lenne, hogy Görögország nem hajtja végre a megszorításokat, nem kap hitelt, és az ország csődbe megy. Ez azt jelentené, hogy a görögök távoznak az eurózónából, vagyis a közös valuta is veszélybe kerülhet.