Vulkán oldalába csapódott az orosz Superjet

lezuhant Indonéziában egy Szuhoj gyártmányú Superjet 100-as repülőgép
Vágólapra másolva!
Egy vulkán oldalába csapódott az az orosz utasszállító, amely bemutató repülésen vett részt Indonéziában. A gép roncsait csütörtökön találták meg a mentést végző hatóságok. A fedélzeten 50 fő tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.
Vágólapra másolva!

Megtalálták azt az Indonéziában eltűnt orosz repülőgépet, amely szerdán este, egy bemutató repülés közben tűnt el a délkelet-ázsiai országban. A gépet egy vulkán oldalába csapódva találták meg a kutatást végző helikopterek csütörtökön - közölte az indonéziai légierő egyik tisztje.

Az orosz Szuhoj gyártmányú Superjet 100-as repülőgép szerdán este, a felszállás után 21 perccel tűnt el a radarképernyőkről Jakarta közelében. Ez már a második útja volt aznap, az első során nem semmilyen probléma nem adódott.

A próbarepüléseket azért szervezték, hogy a gépet gyártó orosz cég bemutathassa az új Superjet 100 előnyeit. A fedélzeten nyolctagú orosz személyzet és 42 utas tartózkodott, köztük potenciális vásárlók és újságírók. Az utasok egy amerikai és egy francia állampolgár kivételével indonéziaiak. A balesetet senki sem élte túl.

Ali Umri Labis őrnagy közlése szerint az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, a kétkráterű Salak-hegy oldalában, 1500 méter (5000 láb) magasságban fedezték fel a repülőt. A felkutatására indított helikopterekről most próbálják meg felmérni az állapotát.

Forrás: AFP/indonéz légierő
Egy vulkán oldalába csapódott az utasszállító

A repülőgépnek egyszerűen csak egy kört kellett volna tennie, mielőtt visszatér a jakartai repülőtérre. Mielőtt a gép eltűnt volna a radarok képernyőjéről, pilótája engedélyt kért, hogy 10 ezer láb magasságról 6000 lábra ereszkedjen, miközben a 6200 láb magas hegy felé tartott. A keresési műveleteket csütörtök hajnalban kezdték újra, a munkálatokban mintegy nyolcszáz ember, köztük katonák és rendőrök vesznek részt.

A Szuhojtól jelenleg 170-en rendeltek a Superjet 100-as modellből, és nyolc ilyen repülőgép már használatban is van az orosz Aeroflot, illetve az örmény Armavia légitársaságoknál. A Szovjetunió felbomlása óta ez az első olyan orosz repülő, amely megkapta az európai repülési tanúsítványt. Korábban a Malév is jelezte, hogy vásárolna Superjet 100-as gépeket.

Az indonéziai bemutató repülések egy nemzetközi promóciós kampány részét képezték. A Superjet 100-ast előzőleg már bemutatták Mianmarban, Pakisztánban és Kazahsztánban, majd Indonézia után Laosz és Vietnam következett volna. A repülő 98 utas szállítására alkalmas, maximális hatósugara 4400 kilométer.