Vágólapra másolva!
Áprilisban vége lett Bosco Ntaganda kényelmes életének a Kongói Demokratikus Köztársaság sok vérengzést látott keleti sarkában. Hiába épített ki busás jövedelemmel járó illegális vállalkozásokat a három éve a kongói hadseregbe integrált nemzetközileg körözött egykori lázadó, piszkos ügyleteiről lerántották a leplet, egyik régi harcostársát elítélték Hágában, és a kongói kormány is a nyomába eredt. A csak Terminátornak becézett véres kezű hadúr bevette magát a vadonba, és a környéken megint fellángoltak a harcok, de már szorul körülötte a hurok.
Vágólapra másolva!

Gyönyörűen mosolyog, de a gyöngysorként villanó fogak egy könyörtelen alakhoz tartoznak, akit nem véletlenül becéznek Terminator Tangónak, vagy egyszerűen csak Terminatornak. Bosco Ntaganda tábornok a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerint gyerekkatonákat toborzott a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2002-ig zajló polgárháború idején, ami miatt elfogatóparancsot is kiadtak ellene, de a BBC szerint hamarosan nemi erőszak miatt is megvádolják.

"Könnyedén gyilkol" - mondta róla egy tanú, aki annak idején gyerekként az ő hadseregében harcolt. Fatou Bensouda, akit várhatóan júniusban neveznek ki az ICC főügyészének, Joseph Kony ugandai lázadó vezérhez hasonlította Ntagandát. "Elfogadhatatlan, ha hagyjuk szabadon mászkálni, mintha semmilyen bűnt nem követett volna el" - idézte a BBC.

Ntaganda ugyanis egészen a legutóbbi időkig vígan élt a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében fekvő Gomában, mint a kongói hadsereg tábornoka. Nappal a város kevés luxushoteljei egyikének szépen karbantartott pályáin teniszezett - ami az egyik kedvenc időtöltése - esténként pedig pazar vacsorákon vett részt, az ételeket finom borokkal öblítette le.

Ebbe az idillbe rondított bele az ICC március elején Thomas Lubanga ellen hozott ítélete, amelyben bizonyítottnak látták a vádakat, hogy gyerekkatonákat toborzott és képzett ki a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet számára. Lubangát, akit elsőként tartóztattak le ICC által kiadott letartóztatási parancs alapján, életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti.

Szorul a hurok

Louis Moreno Ocampo, az ICC főügyésze szerdán a BBC-nek azt nyilatkozta, szorul a hurok Ntagadna körül, akit már mind a kongói, mint a ruandai kormány le akar tartóztatni, ennél fogva "törékennyé vált a helyzete". Ocampo szerint heteken belül elfoghatják a tábornokot.

Ntaganda egykor Lubanga alatt szolgált mint hadműveleti főnök a Kongói Hazafiak Szövetségében (UCP), amely 2002 után borította lángba az ország keleti felét. Az ICC Lubanga vádlott-társaként tekint rá. A Lubanga ellen hozott ítéletet követően a kinshasai kormány egyre komolyabb nemzetközi nyomás alá került, hogy tartóztassa le és szolgáltassa ki a nemzetközi bíróságnak a korábbi lázadót, akit 2009-ben csoportjával együtt integráltak a kongói nemzeti hadseregbe.

Joseph Kabila elnök április elején jelezte, hogy hajlandó lenne őrizetbe venni - bár kiadni nem akarja a nemzetközi bíróságnak - Ntagandát, aki azonban nagyjából ezzel egy időben leghűségesebb katonáival együtt dezertált, és nehezen megközelíthető erősségekbe vette be magát.

Hol lázadó, hol katona

A gyerekkatonák toborzásával vádolt, kegyetlensége miatt Terminátornak becézett, 39 éves, Ruandában született, a tuszik elleni támadások elől tizenévesen Kongóba menekülő Ntaganda fegyverek között vált felnőtté. 17 évesen állt be a tuszi lázadókhoz, harcolt Paul Kagame jelenlegi ruandai elnök vezetésével, majd miután a konfliktus átterjedt Kongó keleti részére, 1996 után hol hivatalos katonaként, hol lázadóként tevékenykedett Kongó Észak- és Dél-Kivu tartományában vagy éppen Ruandában.

Forrás: AFP
Ntaganda középen

2009-ben átvette az egyik lázadó csoport vezetését egy másik véres kezű lázadóvezértől, Laurent Nkundától, akit nem sokkal később elfogtak. Ekkor Joseph Kabila elnök mellé állt, tábornoki tisztséget kapott, és a becslések szerint 50 ezer katonának - köztük sok korábbi, hozzá hű lázadónak - parancsolt, jóllehet ekkor már életben volt ellene a nemzetközi elfogatóparancs.

Tábornokként sérthetetlenséget és teljes nyugalmat élvezett, de nem kizárólag katonai ügyek foglalkoztatták. Az ENSZ egyik vizsgálata szerint busás jövedelemre tett szert az Észak- és Dél-Kivu tartományban általa ellenőrzött bányákból, faszénpiacokból, illegális ellenőrzőpontokból és csempészetből. A tavalyi jelentés szerint volt, hogy csak a gomai háza közelében levő határátkelőn heti 3,35 millió forintnak megfelelő összeget zsebelt be az utazóktól szedett sápból. Ezen kívül állítólag volt egy malma, egy szállodája, egy bárja és egy marhatelepe Goma mellett, és kiterjed maffiaszerű szervezetet hozott létre. Köze volt egy meghiúsult nagyszabású aranycsempészési akcióhoz, és kellemetlen helyzetbe került miatta az ENSZ kongói missziója, a Monuc is.

Öldöklés az ENSZ orra előtt

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint számtalan háborús bűnt követett el. Olyan katonai vezetőnek ismerik, aki többnyire az első vonalból vezette csapatait, és gyakran személyesen felügyelte katonái különböző településeken elkövetett mészárlásait. 2008-ban lefilmezték, amint ráküldi embereit egy Gomától alig 90 kilométerre fekvő kisvárosra, Kiwanjára, ahol 150 embert gyilkoltak le alig több mint egy nap alatt, az ENSZ békefenntartóinak orra előtt.

Forrás: AFP

Hat évvel korábban hasonló, de sokkal nagyobb léptékű mészárlást követett el az aranyban gazdag északkelet-kongói Ituri tartomány egyik városában. Itt 800 emberrel végeztek a zsoldosai, miután megkaparintották a környékbeli aranybányánkat.

Április eleji dezertálása óta emberek ezrei menekülnek abból a térségéből, ahova bevette magát híveivel. A több részre szakadt jó néhány száz fős csapat útját nemi erőszakról, fiatalok erőszakos besorozásáról szóló rémtörténetek kísérik. Az ENSZ szerint napi ezer ember menekül a szomszédos Ruandába a harcok elől, amelyeket a kormányhoz hű maradt katonákkal, sőt talán egymással is vívnak a dezertőrök.

Újra harcot szít

Szabályos háború alakult ki, amelyben a felek gyakran tüzérséggel lövik egymást, de nehéz meghatározni, hogy ki ki ellen harcol. Ntaganda például a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy továbbra is a kongói hadsereghez hűnek tekinti magát, miközben egyik legközelebbi embere új fegyveres ellenállócsoportot alakított M23 néven. Az nem világos, hogy ez a csoport szemben áll-e Ntagandával, vagy a szövetségese. Vezetőjük szerint Ntaganda nincs velük, és azért harcolnak, hogy javítsák a tuszik helyzetét Kongóban.

Forrás: AFP
Ezrek menekülnek a harcok elől

A harcok a CNN amerikai hírcsatorna legfrissebb jelentése szerint már a Virunga Nemzeti Park hegyi gorilláit is fenyegetik, a nemzeti park ugyanis visszarendelte összes parkőrét, hogy megóvja őket a fegyveresektől.

"Ez a háború újra és újra ugyanaz a háború, de mindig rosszabb, még több lövöldözéssel, még nagyobb rémületet keltve. Azt mondták, hogy eljött a béke, de a háború még rémesebb formában tér vissza" - idézett a BBC egy idős menekültet.