Iszákos szerzetesek pókerpartija verte ki a biztosítékot Dél-Koreában

2012.05.11. 12:52

Videó készült Dél-Korea legnagyobb buddhista szerzetesrendjének vezetőiről, amint önmegtartóztató életmód helyett dohányoznak, isznak, és százmilliós tétekkel kártyáznak egy luxushotelban.

Buddhista szerzetesek tivornyája kavart hatalmas botrányt Dél-Koreában, miután valaki rejtett kamerás felvételt hozott nyilvánosságra a szerzetesek maratoni kártyapartijáról. A videón az ország legnagyobb buddhista rendjének hat vezetője látható, akik isznak, dohányoznak, és nagy tétben kártyáznak egy tóparti luxushotelben, egy rendtársuk halotti torán.

A tivornya még áprilisban történt, a 13 órás pókerparti 180 millió forintnyi pénz volt az össztét. Dél-Koreában csakis kaszinókban engedélyezett a szerencsejáték, szerzetesek esetében pedig egészen kirívó magatartás az ilyen mulatozás, mivel nekik tanításaik szerint önmegtartóztatóan kellene élniük.

A filmet bemutatta több koreai tévécsatorna is. A botrány időzítése kifejezetten kényelmetlen, mivel a buddhisták nagy ünnepének, Buddha születési évfordulójának előestéjén pattant ki. A mintegy 10 millió hívőt - Dél-Korea lakosságának ötödét - tömörítő rend első számú vezetője pénteken nyilvánosan kért bocsánatot, és bűnbánó vezeklést ígért.

A koreai média közben arra gyanakszik, hogy hatalmi harc kezdődött a szerzetesrendben, ezért született a rejtett kamerás felvétel. Hogy ki készítette, azt nem fedte fel a rend vezetője.