Nehéz közel menni a Superjet roncsaihoz

2012.05.11. 9:03

A katasztrófamentők nagyon nehezen tudják megközelíteni az Indonéziában lezuhant orosz repülőgép roncsait, és emiatt csak sokára derülhet ki, hogy mi okozta a tragédiát.

A mentők kötelek segítségével próbálnak feljutni a Salak vulkáni hegy majdnem merőleges oldalán arra a helyre, ahol az orosz gyártmányú Superjet 100-as gép roncsai szétszóródtak. Miután kiderült, hogy a gép fekete dobozát valószínűleg csak sokára fogják megtalálni, orosz és francia katasztrófamentők csatlakoztak a hazaiakhoz, így összesen 85-en vesznek részt a munkában. A sűrű köd miatt helikopterek pénteken meg sem tudták közelíteni a helyszínt. Azt, hogy nincs túlélő, az az egy-két katasztrófamentő állapította meg csütörtökön, akinek sikerült eljutni a roncsokhoz.

A balesetnek 45 halálos áldozata van, többségük indonéz, a többiek az orosz legénység tagjai, valamint egy amerikai és egy francia állampolgár.

Az orosz gép szerdán este bemutató repülés közben, felszállás után 21 perccel tűnt el a radarképernyőkről Dzsakarta közelében. Ez már a második útja volt aznap, az első rendben lezajlott. A próbarepülést azért szervezték, hogy a gépet gyártó orosz cég bemutathassa az új Superjet 100 előnyeit.

A gépnek csak egy kört kellett volna megtennie, mielőtt visszatér a dzsakartai repülőtérre. Mielőtt eltűnt volna a radarok képernyőjéről, a pilóta engedélyt kért, hogy 10 ezer láb (3400 méter) magasságról 6000 lábra (2000 méter) ereszkedjen, miközben a 6200 láb (2070 méter) magas hegy felé tartott.