Újraszámolják a szabadkai szavazatokat

Vágólapra másolva!
Szabadkán újraszámolják a vasárnapi szerbiai választásokon a helyi képviselőtestületre leadott szavazatokat. Az ellenőrzés csütörtök délután kezdődött el, eközben a szerb központi választási bizottság közzétette a hivatalos végeredményt. A legtöbb szavazatot a nacionalista Szerb Haladó Párt kapta, a magyarok öt képviselőt küldhetnek a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Szabadkán újraszámolják azokat a szavazatokat, amelyeket a május 6-án tartott szerbiai általános választások keretében a helyi képviselőtestületre adtak le - tapasztalta péntekre virradóra az észak-bácskai város Új Városházáján az MTI tudósítója. A szavazólapok ellenőrzését a pártok delegáltjai az épület egyik földszinti termében végzik, tevékenységüket folyamatosan rögzíti egy kamera.

A 109 szavazókörben leadott, külön-külön papírzsákban tárolt voksok ellenőrzése csütörtökön délután 6 órakor kezdődött el, éjfélig öt zsák átvizsgálásával végeztek a pártdelegáltak.

A központi választási bizottság ugyanakkor már csütörtök este közzétette a jelentését a szerbiai választások hivatalos végeredményről. A legtöbb képviselője az ellenzéki, nacionalista Szerb Haladó Pártnak (SNS) lesz az új összetételű szerb parlamentben - derült ki a jelentésből.

A testület a voksok 99,93 százalékának összesítése alapján megállapította: az SNS és a köréje tömörülő koalíció kapta a legtöbb szavazatot, támogatottsága 24,04 százalékos volt, ennek alapján 73 parlamenti mandátumra jogosult.
A második legjobb eredményt a nyugatbarát Boris Tadic vezette Demokrata Párt (DS) és szövetségesei érték el 22,11 százalékkal, és ez 67 mandátumot jelent számukra.

A harmadik legtöbb szavazatot a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és vele közös listán induló szövetségesei kapták, 14,53 százaléknyit, ez 44 képviselői helyet hozott nekik. Ezzel megkerülhetetlen kormányalakító tényezővé váltak, a demokratáknak és a "haladóknak" is szükségük lesz rájuk, ha kormányt szeretnének alakítani.

Rajtuk kívül még három szerb párt jutott be a parlamentbe. A Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a választásokon önállóan indult, a 7 százalékos támogatottság 21 mandátumra elegendő. A Liberális Demokrata Párt (LDP) koalíciós listájának 19 képviselője lesz, támogatottságuk 6,52 százalék volt, a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) 5,49 százaléka pedig 16 parlamenti helyre elég.

A magyarok öt képviselői helyet nyertek

A kisebbségi pártok közül az új szerbiai parlamentbe bejutott az önállóan induló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, 1,77 százalékos támogatottsága öt képviselői helyet jelent számára. Ezen kívül még három kisebbségi pártnak lesz parlamenti képviselete.

Képviselő nélkül maradt viszont a Vojislav Seselj vezette ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS), támogatottsága öt százalék alatt volt, így nem lépte át a parlamentbe jutási küszöböt.
A választási koalíciók miatt az új szerbiai parlamentben összesen 34 párt képviselője lesz jelen, ez 14 párttal több, mint az előzőben volt.