Nikolic mégsem bojkottálja a szerb elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Tomislav Nikolic nacionalista ellenzéki elnökjelölt vasárnap közölte, hogy mégis indul az elnökválasztás második fordulójában, jóllehet korábban bojkottal fenyegetőzött, mert szerinte tömeges csalások történtek az egy héttel ezelőtti választásokon.
Vágólapra másolva!

Nikolic a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) tartott kampányrendezvényén közölte, hogy nem ismeri el a múlt heti választások eredményeit, de részt vesz az elnökválasztás második fordulójában, hogy "megmutassa, mennyire szereti Szerbiát, és értékeli annak intézményeit". Nikolic szombaton még úgy nyilatkozott, hogy fontolóra vette a második forduló bojkottját.

Szerbiában a múlt vasárnap parlamenti, helyhatósági, vajdasági tartományi parlamenti és elnökválasztásokat tartottak. Az elnökválasztás május 20-ai második fordulójába Nikolic, a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője, valamint Boris Tadic, az EU-barát Demokrata Párt (DS) jelöltje jutott be.

Nikolic csütörtökön azt állította, hogy a múlt vasárnap szavazatlopás történt Szerbiában, a közel 9000 szavazókör mindegyikében. Bemutatott közel háromezer szavazócédulát, amelyeket állítása szerint egy szemeteskukában találtak a választások után. Azt mondta, azokat olyan új szavazócédulákra cseréltek ki, amelyeken a jelenlegi kormánypártok jelöltjeinek nevét karikázták be. Az ellenzéki politikus kijelentette azt is, hogy a hatóságok félmillió nem létező, vagy már elhunyt ember nevét vették fel a választói névjegyzékbe. A hatóságok cáfolták Nikolic állításait.

Nikolic korábban a Vojislav Seselj vezette, ultranacionalista Szerb Radikális Pártban politizált, de néhány éve kilépett belőle, és megpróbált Európa-barát konzervatív arculatot kialakítani magáról.