Nikolic mégsem bojkottálja a szerb elnökválasztást

2012.05.13. 16:07

Tomislav Nikolic nacionalista ellenzéki elnökjelölt vasárnap közölte, hogy mégis indul az elnökválasztás második fordulójában, jóllehet korábban bojkottal fenyegetőzött, mert szerinte tömeges csalások történtek az egy héttel ezelőtti választásokon.

Nikolic a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) tartott kampányrendezvényén közölte, hogy nem ismeri el a múlt heti választások eredményeit, de részt vesz az elnökválasztás második fordulójában, hogy "megmutassa, mennyire szereti Szerbiát, és értékeli annak intézményeit". Nikolic szombaton még úgy nyilatkozott, hogy fontolóra vette a második forduló bojkottját.

Szerbiában a múlt vasárnap parlamenti, helyhatósági, vajdasági tartományi parlamenti és elnökválasztásokat tartottak. Az elnökválasztás május 20-ai második fordulójába Nikolic, a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője, valamint Boris Tadic, az EU-barát Demokrata Párt (DS) jelöltje jutott be.

Nikolic csütörtökön azt állította, hogy a múlt vasárnap szavazatlopás történt Szerbiában, a közel 9000 szavazókör mindegyikében. Bemutatott közel háromezer szavazócédulát, amelyeket állítása szerint egy szemeteskukában találtak a választások után. Azt mondta, azokat olyan új szavazócédulákra cseréltek ki, amelyeken a jelenlegi kormánypártok jelöltjeinek nevét karikázták be. Az ellenzéki politikus kijelentette azt is, hogy a hatóságok félmillió nem létező, vagy már elhunyt ember nevét vették fel a választói névjegyzékbe. A hatóságok cáfolták Nikolic állításait.

Nikolic korábban a Vojislav Seselj vezette, ultranacionalista Szerb Radikális Pártban politizált, de néhány éve kilépett belőle, és megpróbált Európa-barát konzervatív arculatot kialakítani magáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK