Teljes a zűrzavar a görög kormányalakítás körül

Vágólapra másolva!
Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a három legerősebb görög parlamenti párt vezetője azután, hogy vasárnap tárgyalásokat folytattak Karolosz Papuliasz görög államfővel a kormányalakításról.  A megbeszélések tétje egy új kormánykoalíció létrehozása, amellyel elkerülhetnék, hogy új választásokat kelljen kiírni az országban.
Vágólapra másolva!

Másfél órán tárgyalt vasárnap Karolosz Papuliasz görög államfő a három legerősebb görög parlamenti párt, az Új Demokrácia, a Sziriza és a PASZOK vezetőivel, hogy meggyőzze őket arról, alakítsanak közösen kormányt.

Evangelosz Venizelosz szocialista vezető az egyeztetés után azonban azt mondta, hogy az újabb tárgyalás zsákutcába jutott. Venizelosz ennek ellenére óvatos derűlátással nyilatkozott arról, hogy esetleg megállapodhatnak egy kis baloldali párttal, az Európa-barát alapállású Dimarral.

Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője azzal vádolta a Szirizát, hogy ismét elutasította a koalíciós kormányban való részvételt, sőt még a kormánykoalíció (külső) támogatását is. "Minden erőfeszítést megtettem egy átfogó együttműködés elérésére" - hangoztatta Szamarasz, aki azzal a szándékkal érkezett a tárgyalásra, hogy két évre ideiglenes kormányt hoznak létre, amelynek feladata az lenne, hogy benntartsa a súlyos államadóssággal küszködő országot az euróövezetben, vagyis végrehajtsa a nemzetközi hitelezők, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által elvárt megszigorításokat.

Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője mindezekkel ellentétben viszont úgy nyilatkozott, hogy az Új Demokrácia, a PASZOK és egy harmadik párt - feltehetően a Dimar - megállapodtak a kormány megalakításáról, amelynek feladata - mint fogalmazott - a "bűnös megszigorítások" végrehajtása lenne. E három pártnak összesen 168 képviselője van a 300 tagú törvényhozásban, vagyis parlamenti többség birtokában kormányozhatnának.

A Dimar később azonban cáfolta, hogy megegyezett volna a másik két párttal a kormányalakításról.

Az elmúlt napokban e három párt önállóan már mind megpróbálkozott a kormányalakítással, de sikertelenül. Ha az államfőne nem sikerül csütörtökig (az új parlament első üléséig) áttörést elérnie, akkor ismét ki kell írni az előre hozott választásokat, ezek viszont a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az eddigi megszorító politikát elvető Sziriza további előretörését hoznák.

Papuliasz vasárnap délután a múlt vasárnapi választásokon a parlamentbe bekerült négy kis párt vezetőivel találkozik.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a görögök többsége megoldást szeretne. A vasárnap közzétett egyik adatsor szerint a megkérdezettek 72 százaléka azt mondja, hogy a pártoknak "bármi áron" együtt kell működniük, s 78 százalékuk véli azt, hogy olyan kormány kell, amely mindent megtesz azért, hogy Görögország az euróövezetben maradjon.

Ugyanakkor - paradox módon - ha mégis újabb előre hozott választásokat írnának ki, akkor azon már a Sziriza győzne 20,5 százalékkal, maga mögé utasítva nem csak a PASZOK-ot (12,2 százalék), de az Új Demokráciát is (18,1 százalék).

Ha az Alekszisz Ciprasz vezette formáció valóban nyerne az újonnan kiírandó választásokon, megnő annak az esélye, hogy Görögország elhagyja az eurózónát. Ciprasz ugyan elvileg támogatja az euró megtartását, de a vállalt takarékossági intézkedések elutasítása újabb hitelek híján csődhöz, az pedig az euróövezetből való kilépéshez vezet. (Erről bővebben itt olvashat.)