Egyre nagyobb az esélye az új görög választásnak

Vágólapra másolva!
Nem vesz részt a hétfői kormányalakítási tárgyalásokon a szélsőbaloldali Sziriza párt, tovább növelve a politikai zűrzavart Görögországban. A párt vezetője, Ciprasz ezzel egy lépéssel közelebb viszi az országot az újabb választás kiírásához, amelyet a jelen állás szerint megnyernének.
Vágólapra másolva!

Eredmény nélkül zárultak Görögországban a vasárnapi kormányalakítási tárgyalások. Hétfőn folytatják azokat, de a Radikális Baloldal (Sziriza) közölte, hogy nem vesz részt az egyeztetéseken - írja a BBC.

Karolosz Papuliasz államfő vasárnap kezdett tárgyalásokat a parlamenti pártok vezetőivel egy új kormánykoalíció létrehozásáról, hogy az utolsó esélyt megragadva elkerüljék az új választások kiírásának kényszerét, de nem jutottak eredményre a pártok. Az elmúlt napokban a három legnagyobb párt, a konzervatív Új Demokrácia, a Sziriza, illetve a szocialista Paszok már mind megpróbálkozott a kormányalakítással, de sikertelenül.

Az eddigi megszorító politikát elvető Radikális Baloldal vezetője, Alekszisz Ciprasz közölte vasárnap este a NET állami televízió szerint, hogy "a Sziriza nem lesz baloldali alibije egy olyan kormánynak, amely folytatná az emberek által május 6-án elutasított politikát." A párt továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az új kormányzatnak érvénytelenítenie kell az EU-IMF-hitelért cserébe vállalt megszorító intézkedéseket.

Az Új Demokrácia, a Paszok és egy kis baloldali párt, az Európa-barát alapállású Dimar azonban jelezte, hogy részt vesz a hétfői tárgyalásokon. Evangelosz Venizelosz szocialista vezető vasárnap óvatos derűlátással nyilatkozott arról, hogy esetleg megállapodnak a Dimarral. E három pártnak összesen 168 képviselője van a 300 tagú törvényhozásban, vagyis parlamenti többség birtokában kormányozhatnának.

Ha az államfőnek nem sikerül csütörtökig (az új parlament első üléséig) áttörést elérnie, akkor ismét ki kell írni az előrehozott választásokat, ezek viszont a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az eddigi megszorító politikát elvető Sziriza további előretörését hoznák.